С приетите промени в Закона за авторското право и сходните му права България избегна тежки глоби

2089
С приетите промени в Закона за авторското право и сходните му права България избегна тежки глоби
Снимка: iStock

"С приемането на внесените от Министерския съвет промени в Закона за авторското право и сродните му права бяха спестени огромни наказателни суми за данъкоплатците. Те щяха да бъдат наложени на страната ни при неприемането на закона и с приключването на делото, което съдът на ЕС бе завел срещу България.", казват от Министерството на културата. Както ви съобщихме вчера, Народното събрание прие на второ четене промените във въпросния закон.

Какви са основните промени в този закон

Законопроектът транспонира две ключови директиви на Европейския парламент и на Съвета в областта на Авторското право, а именно:

  • Директива 2019/789 на Европейския парламент и на Съвета от 17 април 2019 година за установяване на правила във връзка с упражняването на авторското право и сродните му права, приложими за определени онлайн предавания на излъчващите организации и за препредаването на телевизионни и радиопрограми
  • Директива 2019/790 на Европейския парламент и на Съвета от 17 април 2019 година относно авторското право и сродните му права в цифровия единен пазар.

От Министерството на културата уточняват в какво по-точно се изразяват промените.

Снимка: iStock

Директива 2019/789

Разпоредбите на Директива 2019/789 са от съществено значение за предоставянето на по-широк достъп на потребителите в Европейския съюз до телевизионни и радиопрограми с произход други държави членки. Цел на европейската политика е насърчаването на културното и езиковото многообразие, като се благоприятства социалното сближаване и подобряването достъпа до информация, пишат от културното министерство. Подчертан интерес имат езиковите малцинства и лицата, които живеят извън държавата си на произход. За постигане на целите на тази директива в законопроекта са възприети предвидените в нея 3 основни момента – (i) приложение на принципа на "страна на произход" по отношение на предлаганите от радио- и телевизионните организации "спомагателни онлайн услуги", (ii) разширяване обхвата на задължителното колективно управление към нови технологии за препредаване, както и (iii) регулирането на т.нар. "пряко въвеждане", явяващо се най-разпространената технология за разпространение на телевизионни програми.

Директива 2019/790

Втората ключова директива предвижда нови правила за авторско право, адаптирани към изискванията на технологичния напредък и изграждането на Цифров единен пазар в рамките на Европейския съюз. Обръща се особено внимание на цифровото и трансграничното използване на защитено съдържание, като се създават задължителни изключения и ограничения от авторското право, насочени към защитата на обществени интереси в "дигиталния свят". Предвидени са мерки за улесняване на лицензионните практики за разпространението на произведения, намиращи се извън търговско обращение, както и на предлагането на достъп до аудиовизуални произведения в платформи за видео по заявка. Облекчава се и редът за използването на произведения, които се явяват т.нар. "обществено достояние". Не на последно място, създава се ново сродно право на издателите на публикации в пресата и се въвеждат правила за използването на защитено съдържание от доставчиците на онлайн услуги, които съхраняват и предлагат достъп до качено от потребителите съдържание. Предвидени са и специални правила за гарантиране на справедливо възнаграждение за авторите и артистите-изпълнители.

Още: Комисията по култура прие на второ четене Закона за авторското право

Снимка: iStock

Как се стигна до промените

Работата по законопроекта започва със серия от консултации със заинтересованите страни в периода март - август 2020 г. Общественото обсъждане на вече изготвения законопроект завършва в средата на м. октомври 2021 г. При подготовката на текстовете екипът на Министерството на културата е търсил здравословен баланс в обществените отношения, като се е вслушвал в аргументите на заинтересованите страни.

Най-активен диалог с представителите на засегнатите индустрии беше проведен по повод уреждането на права при излъчване, предаване и препредаване на произведенията от радио- и телевизионни организации и разпространители на телевизионен сигнал. Темата засяга дефинициите на ключови понятия, обхвата на задължителното колективно управление на права и регулирането на предаването на телевизионни програми чрез "пряко въвеждане", пишат още от МК.

Още: Директорът на "Музикаутор": Община е дала 400 000 лв. за събитие с 1000 души, а няма средства за авторски права (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество