Седмицата в абсурди (17 - 21 септември)

4206
Седмицата в абсурди (17 - 21 септември)
Снимка: Actualno.com/Колаж

Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание. Абсурдите са важни, защото след като им се удивим и посмеем от сърце, разбираме каква промяна ни е нужна, за да живеем по-добре.

В хронологичен порядък, седмицата в абсурди изглежда така:

Понеделник, 17 септември

У НАС: 100 ДУШИ ВЗЕМАТ 3 ОТ ВСЕКИ 4 ЕВРО ДИРЕКТНИ ПЛАЩАНИЯ ОТ ЕС ЗА СЕЛСКО СТОПАНСТВО

Три четвърти от директните плащания за обработваеми земи са получени от 3700 физически и юридически лица, но те представляват реално 100 свързани лица. Това показва доклад на Центъра за изследване на демокрацията, цитиран в края на миналата седмица от Тихомир Безлов, главен експерт в програма "Сигурност".

Коментар на Actualno.com: Български евроатлантизъм - развива се в посока всички плащания за едно лице.

СРЕДНАТА ВТОРА ПЕНСИЯ - ЗА МАЛКО ДА Е КОЛКОТО 6 МИНИМАЛНИ ЗАПЛАТИ

Малко под 3000 лева средно има в партидите за втора пенсия на родените след 1959 година българи. Към 30 юни осигурените в универсален фонд имат средно натрупани 2949,69 лева, показват данни на Комисията за финансов надзор (КФН) за първото полугодие на тази година. Повече пари имат мъжете - средно една мъжка партида е над 3000 лева - 3089,77 лева. Жените са чувствително по-назад - средно 2801,30 лева.

Коментар на Actualno.com: Един месец може да се разцепиш - или един ден, зависи от въображението.

ПРОЕКТОЗАКОН: АКО ОТКАЖЕШ ДА ТЕ ПРЕБРОИ НСИ - ГЛОБА

160 лева санкция застрашава всеки българин, който не пожелае да даде нужните данни на преброители и контрольори. Това е записано в законопроекта за Закон за преброяването на населението и жилищния фонд, който вече е пуснат за обществено обсъждане.

Коментар на Actualno.com: Ако дишаш повече кислород от необходимото - също. Скоро, скоро, не се подсмихвайте!

ТРЕТАТА ПО УСПЕХ ГИМНАЗИЯ У НАС ЗАПОЧВА УЧЕБНАТА ГОДИНА СЪС ЗАРЯЗАН РЕМОНТ (СНИМКИ)

Тази година Езикова гимназия "Пловдив", известна като Английската, отпразнува 60-годишния си юбилей, а випуск 2018 стана трети в страната по резултати от зрелостните изпити по български език и литература. Елитното учебно заведение днес отпразнува първия учебен ден обаче в условия на започнат и зарязан дори не по средата ремонт, а дали ситуацията ще се поправи до настъпването на студения сезон, все още не е ясно.

Коментар на Actualno.com: Да бъдем оптимисти - можеше да е първата по успех!

Вторник, 18 септември

СИМЕОНОВ ПИТА НСО НА КАКВО ОСНОВАНИЕ ОХРАНЯВА ЧАСТНОТО ЛИЦЕ И БИЗНЕСМЕН ДОГАН

Вицепремиерът Валери Симеонов е изпратил официално писмо до Националната служба за охрана (НСО), в което пита на какво основание се охранява от държавната служба бившият лидер на ДПС Ахмед Доган.

Коментар на Actualno.com: Управляващият държавата го охраняват - навсякъде по света е така. Симеонов много шум вдига - да се самопровери!

ГЛАС ОТ НИМХ: ПО ЧУДО ОЩЕ ИМА ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО

Благодарим на тези, които все още не са ни спрели тока. Комуникациите ни с партньорски структури в чужбина, особено Европа, също не са заплатени. Това заяви синоптикът от нИМХ Анастасия Стойчева.

Коментар на Actualno.com: Чудо е, че я има още България.

КАРАКАЧАНОВ СМЯТА, ЧЕ 71% ОТ БЪЛГАРИТЕ ИСКАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВОЕННА СЛУЖБА

71% от българското общество е за въвеждане на задължителна военна служба, а 82% са за възстановяване на трудови войски, в които неграмотните младежи, които скитат по улиците, пият бира и крадат по дворовете по селата, да отидат да се учат на труд, ум и разум. Това каза вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

Коментар на Actualno.com: Данните са от социологическата агенция на агент Иван. Данни за това колко българи искат всички български политици да повторят стажа си в трудови войски и да останат там перманентно още не са налични!

Сряда, 19 септември

ЗЕМЕДЕЛСКИЯТ МИНИСТЪР МОЛИ ГОЛЕМИТЕ ВЕРИГИ ДА СЛОЖАТ ЦЕНА НА ХЛЯБА, В КОЯТО НЯМА ПЕЧАЛБА

Увеличение от 20-30 стотинки на хляба за мен е нереалистично, защото поскъпването на пшеницата не се пренася изцяло кумулативно в цената на хляба. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов. Порожанов обяви и, че говорил с всички големи търговски вериги да няма печалба що се отнася до цената на хляба, но да има надценка само колкото да се покриват определени други разходи – например брак. Дали обаче ще има съгласие още не е ясно.

Коментар на Actualno.com: Същият този министър две-три минути по-късно си призна, че държавата не прилага закона в стопанство с потенциално болни от чума кози и овце, защото трябва да е "репресивно", а само това чакали "някои хора"!

ИЗЧИСЛЕНИЕ НА РЪКОВОДИТЕЛ НА СИНДИКАТА НА МВР - ЕДНА БРОНЕЖИЛЕТКА ЗА ЧЕТИРИМА ПОЛИЦАИ

Една бронежилетка на четирима-петима души – толкова има в Охранителна полиция по думите на Илия Кузманов, зам.-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

Коментар на Actualno.com: Скоро по един пистолет, след това по един пистолет с един пълнител, накрая - по един пистолет с един куршум - за най-съвестните полицаи ...

КМЕТЪТ НА ХИТРИНО ПРОДЪЛЖАВА ДА НЕ КАЗВА КАКВО Е РЕМОНТИРАНО В СЕЛОТО И НА КАКВА ЦЕНА

Съд за кмета на Хитрино - Нуридин Исмаил. А причината е, че кметът не дава и отказва информация за документите, в които се описват подробности за ремонтите след взрива на влаковата композиция в шуменското село в края на 2016 година, който буквално опустоши населеното място. Искането е на омбудсмана Мая Манолова, която иска и от социалното министерство да започне проверка какво е ремонтирано и на каква цена – къща по къща.

Коментар на Actualno.com: Значи е време да не му се казва къде му е заплатата!

ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ЗАЩИТИ УНГАРИЯ ОТ ЕП, ЗАЩОТО МОЖЕЛО ДА СЕ СЛУЧИ И НА БЪЛГАРИЯ

"Ще защитим наши традиционни приятели и партньори от политически нападки на идеологически опоненти и ще защитим правата на българите в Унгария, които като унгарски граждани могат да бъдат потърпевши от евентуални санкции срещу Унгария. Наказателно решение срещу държава членка, базирано на аргументи, като съдържащите се в доклада на евродепутата Саргентини, би създало опасен прецедент на намеса, който би могъл в бъдеще да бъде заплаха и за суверенитета на Република България", заяви военният министър Красимир Каракачанов заради задействането на чл. 7 от Договора за ЕС спрямо Унгария.

Коментар на Actualno.com: Хайде де - ако може по-скоро ЕС да ни подпука за корупция, съдебна система, свобода на словото ...

Четвъртък, 20 септември

ИНВЕСТИЦИИТЕ НА БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА СА ПОВЕЧЕ ОТ ЧУЖДИТЕ ВЛОЖЕНИЯ У НАС

Инвестициите на български предприемачи зад граница вече изпреварват привлечените чужди капитали в нашата икономика. Това показва статистиката на БНБ за първите седем месеца на годината. От януари до края на юли обемът на инвестираните в чужбина български капитали е 278.9 млн. евро. В същото време преките чужди инвестиции, вложени у нас, са на стойност 219.9 млн. евро.

Коментар на Actualno.com: На този бизнес климат, на най-ниските данъци, на най-малкото контрабанда, на най-големия икономически расте - неблагодарници!

100 000 АСАНСЬОРА В БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА НАРАНЯТ ХОРА ВЪВ ВСЕКИ МОМЕНТ

Цели 85% от използваните в България асансьори са от типа, в който загина 10-годишно дете, притиснато от велосипеда си, преди два дни в Кюстендил. Поне 100 000 от тези асансьори крият огромен риск за хората, които ги ползват, твърди главният секретар на Българската асансьорна асоциация (БАА) Николай Маринков.

Коментар на Actualno.com: Голяма работа - 240 депутати и 10-тина министри всеки ден нараняват милиони, пък те си траят!

АДВОКАТ НА ОБВИНЕН ПО АФЕРАТА "МИНЮ СТАЙКОВ": ИМА МАШИНИ ЗА ЦИГАРИ, НЯМА ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ПРОИЗВОДСТВО

Нямало данни за извършено производство, макар да били намерени машини за производство при акцията в Карнобат, заради която с обвинение се сдоби и синът на кмета Иван Димитров. Това заяви адвокатът на Димитров Евгений Мосинов. Според прокуратурата обаче за минута от машините са излизали по 2000 къса цигари. Според изчисленията така за 5 дни е пълнен един тир с хиляда мастербокса на стойност 3,7 млн. лева.

Коментар на Actualno.com: Така ами - като имаш машинки, да не значи да ги ползваш. Колко хора станаха по Българията да си събират разни неща от кофите за боклук - така, да си ги имат ...

РАДЕВ: МАХАТ ВЪТРЕШНИЯ МИНИСТЪР ЗАРАДИ "МЪРЛЯВА РАБОТА", А ПРЕДЛАГАТ ГЛАВНИЯ СЕКРЕТАР

Просто е парадоксално. Премиерът маха министъра на вътрешните работи заради „мърлявата работа” на полицията, а по закон тази мърлява работа се координира, ръководи и планира от главния секретар на МВР, който се предлага за министър", отбеляза президентът Румен Радев.

Коментар на Actualno.com: Този път полетът и стрелбата са право в целта.

ЦАЦАРОВ: НЕ МОЖЕ НЕЛЕГАЛНОТО ПРОИЗВОДСТВО НА ЦИГАРИ ДА НЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Държавното обвинение иска в закона думата "продажба" да се замени с "разпространение под всякаква форма", както и да се въведе регистрационно-лицензионен режим на търговията и рециклирането на машини за производство на цигари.

Коментар на Actualno.com: Стига бе - успял вече не толкова млад мъж няма ли вече икономически интерес в цигарената посока?

Петък, 21 септември

ДЕЦА С УЧИТЕЛКА МИНАВАТ ПРЕД ВЛАК, ВМЕСТО ДА СПРАТ (ВИДЕО)

Група малки деца, на видима възраст между 6 и 9 годинки, направи изключително опасна маневра на жп прелез във Велинград. Това показва видеоклип, публикуван във Facebook.

Коментар на Actualno.com: На това му се казва да си изпускан на глава - явно пред влак, който е минал отдавна ...

СТАРИЯТ РЕГИОНАЛЕН МИНИСТЪР МОЖЕ ДА СТАНЕ ЗАМ.-МИНИСТЪР, НОВИЯТ МИНИСТЪР ГО КАНИ

Дали досегашният регионален министър Николай Нанков ще остане в Министерството на регионалното развитие и благоустройството - отговорът на новия регионален министър Петя Аврамова е, че "смятам, че такива хора трябва да бъдат включени в работата, където са натрупали знание и опит".

Коментар на Actualno.com: Естествено - няма да хабим наш'те, че ако назначим от другите, може да се объркат нещо да се разработят.

НОВИЯТ МВР МИНИСТЪР ЗА НЕРАЗКРИТИ ОТ МЕСЕЦИ ЗНАКОВИ УБИЙСТВА: РАБОТИМ

Все още няма конкретни резултати т.е. разкриване на извършител и изправянето му пред съда, по две от знаковите убийства, които се случиха в България в края на миналата и началото на тази година - това на данъчния инспектор Иво Стаменов и на собственика на "Айрян Балкан" Петър Христов, за когото излезе много информация какво влияние е имал във Велико Търново, как е помагал на службите по случая "Наглите" и колко приближен е бил до ГЕРБ, особено по избори. Това стана ясно от признание на новия вътрешен министър Младен Маринов.

Коментар на Actualno.com: Работете, работете. Ей го де краят на мандата - и да не успеете дотогава, няма да повлияе на изборите.

БОНУС от "Дневник": Ще въведем антикорупционно обучение в детските градини - с песнички, игри

Коментар на Actualno.com: Еволюцията на тиквите ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com