Седмицата в абсурди (22 - 26 януари)

5498
Седмицата в абсурди (22 - 26 януари)
Снимка: Колаж

Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание. Абсурдите са важни, защото след като им се удивим и посмеем от сърце, разбираме каква промяна ни е нужна, за да живеем по-добре.

В хронологичен порядък, седмицата в абсурди изглежда така:

Понеделник, 22 януари

ДО КРАЯ НА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ДАВАМЕ ПАУЗА НА БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА

До края на българското европредседателство борбата с корупцията ще бъде на практика блокирана, алармираха юристи и депутати. Причината е, че новата ресорна мегакомисия, която по закон трябва да заработи от началото на тази седмица, ще се формира месеци наред. Не е ясно какво ще работят дотогава служителите, които се прехвърлят в нея. Това ще забави плановете на премиера Бойко Борисов "до две-три години" да се справи с корупционния проблем, както обеща пред европарламента миналата сряда.

Коментар на Actualno.com: Ние отдавна живеем в "пауза на борбата с корупцията". И по всичко личи, че тя ще продължи далеч след края на европредседателството.

ИЗДИРВАН ОТ 2 ГОДИНИ СЕ ПОЯВИ БЕЗ ПРОБЛЕМ В НАЦИОНАЛЕН ЕФИР

Бившият полицай Венцислав Ангелов-Чикагото е един от стотиците издирвани от българската държава с ефективни, окончателни присъди. Според прокуратурата има над 500 такива случаи. Случаят на Чикагото обаче е по-различен – той се появи в ефира на Нова телевизия и заяви, че не е осъден за наркотрафик, макар че така било съобщено.

Коментар на Actualno.com: След като никой не го издирва на практика, защо да не се появява човекът?

ЕКСПЕРТ: ДЪРЖАВАТА НЕ Е СЪБРАЛА ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ ОТ БИЗНЕСА С ГОРИВАТА

"Десетки милиони държавата не е събрала от бизнеса с горивата. Тези милиони ние с вас ги плащаме." Това заяви директорът на петролната и газова асоциация Андрей Делчев в коментар за нередности в работата на Българската акцизна централизирани информационна система (БАЦИС). Делчев каза, че става въпрос за ниска степен на защита на акцизни стоки, която дава възможност да се трият транзакции, влакови композиции, танкери, които липсват и не се повяват.

Коментар на Actualno.com: Ние сме богата държава, не сме опряли до тези някакви десетки милиони.

СПАСИХА ЗАКЪСАЛИТЕ В БАЛКАНА, ИСКАЛИ ДА ПРАВЯТ ДРИФТ

Въпреки забраната за преминаване по панорамния път, 6-ма младежи от Раднево, дошли на връх Бузлуджа да се забавляват с автомобилите си на снега, както и двама родители, заседнаха в дълбокия сняг и прекараха там цяла нощ. Специална спасителна операция ги извади от преспите.

Коментар на Actualno.com: Специални поздрави за родителите на тези младежи, които са им дали коли, и които са ги възпитали така, че да не им пука от никакви правила и забрани.

Вторник, 23 януари

ОТ ЦЪРКВАТА ИСКАТ ДА АНАТЕМОСАТ ПОЛИТИЦИТЕ ЗАРАДИ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ

Министерският съвет, който е гласувал такова нещо, би следвало да бъде в забрана да посещава храмовете на Българската православна църква, ако не си изтегли предложението за ратификация на Истанбулската конвенция. Що се отнася до народното представителство, тези, които си позволят да гласуват подобно нещо, би следвало веднага да бъдат отлъчени от църквата. С тези думи отец Дионисий коментира Истанбулската конвенция.

Коментар на Actualno.com: Заради постоянното ангажиране на църквата с изключително важни проблеми, в храмовете така или иначе никой не стъпва. Така че заплахата не важи.

ШОФЬОР ОТНЕСЕ 1000 ЛВ. ГЛОБА, ФАЛШИФИЦИРАЛ МОЩНОСТТА НА КОЛАТА СИ ЗА ПО-НИСЪК ДАНЪК

1000 лв. глоба трябва да плати собственик на лека кола заради измама с 1 киловат разлика в мощността на автомобила му. Малката наглед разлика обаче е измама с фалшифициране на свидетелството за регистрация, направена с цел спестяване на пари от данък.

Коментар на Actualno.com: Как все се оказва, че тези с мощните коли са най-големите тарикати...

ШЕСТИМА ПОСТРАДАХА ПРИ ВЕРИЖНА КАТАСТРОФА НА "ХЕМУС"

Шестима души са пострадали при верижна катастрофа на автомагистрала "Хемус". Двама от ранените са били дрогирани.

Коментар на Actualno.com: Пияните и дрогираните винаги си мислят, че са безсмъртни, а се оказва, че не са.

СИНОДЪТ ПРИЗОВА ЗА УСЪРДНА МОЛИТВА ПРОТИВ ПРИЕМАНЕТО НА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ

Призив за усърдна молитва против приемането на Истанбулската конвенция отправи Светият Синод. Решено е извънредно, всекидневно във всички храмове и манастири да се отслужва молебен против конвенцията.

Коментар на Actualno.com: Чакаме кога ще почнат да ръсят със захар.

Сряда, 24 януари

20 000 КМ ПЪТИЩА У НАС СЕ ОХРАНЯВАТ СЪС 148 КАМЕРИ

Загиналите при катастрофи през миналата година у нас са 680, около 7 000 са ранените на пътя. 20 000 километра пътна мрежа се охраняват със 148 камери, което е крайно недостатъчно. През последните 5 - 6 години у нас не е закупувана нито една камера от „Пътна полиция“. Това каза Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

Коментар на Actualno.com: Важно е да се договарят пари за заплати и бонуси, реалните мерки - когато, тогава.

МЕРКИТЕ СРЕЩУ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ В СОФИЯ - ВЪПРОС НЕ НА КОНТРОЛ, А НА ЛИЧЕН ИЗБОР

Столична община няма да контролира фактически изпълнението на мерките срещу мръсния въздух, а ще разчита на личната отговорност и самосъзнание на всеки.

Коментар на Actualno.com: Какво светло бъдеще очаква тези дълго мислени мерки "по желание"...

И МЮФТИЙСТВОТО ПРОТИВ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ, АРГУМЕНТИРА СЕ С КОРАНА И ИСЛЯМА

Истанбулската конвенция не е привилегия за българските мюсюлмани. Тя крие рискове за идентичността като под формата на възпрепятстване на насилието над женския пол взима на прицел устойчивостта на семействата ни. Това се посочва в становище на Главното мюфтийство в Рeпублика България.

Коментар на Actualno.com: Който има нервите да изчете цялата позиция, неминуемо стига до въпроса Мюфтийството или Синода ще спечелят в тази люта конкуренция титлата "Счупен тъпомер".

Четвъртък, 25 януари

МЕДИЦИ В СТОЛИЧНА ПОЛИКЛИНИКА РАБОТЯТ ПРИ МИНУСОВИ ТЕМПЕРАТУРИ

Медиците в столична поликлиника работят при условия на зверски студ. Ситуацията в 9 ДКЦ се повтаря от миналата година. Лекари и пациенти и тази зима продължават да работят без парно и без тоалетна за пациентите.

Коментар на Actualno.com: Тъй като студът убива вирусите, така че всъщност тези условия са крайно здравословни.

ГЛОБЯВАТ РОВЕЩИ В КОФИТЕ ЗАРАДИ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ

Глоба за ровене по кофите. Като част от мерките за справяне с мръсния въздух в София, общинските служители започнаха масирана акция. Идеята е да се ограничи горенето на битови отпадъци, но инспекторите не пощадиха дори и хората, които ровят в кофите за късче хляб.

Коментар на Actualno.com: Столична община впечатлява с всяка своя "мярка" срещу мръсния въздух.

ГЛАС ОТ ЦЪРКВАТА: БЪЛГАРИТЕ НЕ КРЪЩАВАТ ДЕЦАТА СИ С ХРИСТИЯНСКИ ИМЕНА ЗАРАДИ СЕРИАЛИТЕ

Наблюдава се тенденция все по-рядко родители да избират български и в частност християнски имена, за сметка на чуждите имена, каза отец Боян Кочев от Архиерейското наместничество в Пазарджик. По думите му голяма роля за това има телевизията и по-скоро сериалите.

Коментар на Actualno.com: Браво на църквата, която намери корена на злото в света - сериалите и третият пол.

Петък, 26 януари

ДИМОВ СЧИТА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ЗА ПИРИН ЗА НЕВЕЖИ, НЕ МУ БИЛО РАБОТА ДА ЗНАЕ ЗА "ЮЛЕН"

Много ясно виждаме, че този протест е екологичен, т.е. политически. Голяма част от хората, които протестират, не си дават сметка защо. Не е моя работа, не знам кой е реалният собственик на "Юлен". Това заяви екоминистърът Нено Димов по повод нестихващите протести за Пирин заради внесеното от него и прието от правителството решение за изменение на Плана за управление на Национален парк "Пирин".

Коментар на Actualno.com: Подозрително много станаха нещата, които "не са работа" на никоя отговорна институция. Даже прекалено много ...

В БДЖ ХОРА ВЗИМАТ ЗАПЛАТИ, ЗА ДА ИГРАЯТ ФУТБОЛ

БДЖ - Товарни превози" назначава хора в компанията, които основно играят за футболния отбор на дружеството и много рядко ходят на работа. Мнимите работници често нямат експертиза и не изпълняват професионалните си задължения, но получават заплати от порядъка на 800 - 900 лв.

Коментар на Actualno.com: Тоест, БДЖ трябва да мине към спортното министерство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com