Седмицата в абсурди (30 юли - 3 август)

9072
Седмицата в абсурди (30 юли - 3 август)
Снимка: Колаж

Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание. Абсурдите са важни, защото след като им се удивим и посмеем от сърце, разбираме каква промяна ни е нужна, за да живеем по-добре.

В хронологичен порядък, седмицата в абсурди изглежда така:

Понеделник, 30 юли

БЕНЗИНЪТ В БЪЛГАРИЯ Е ХЕМ НАЙ-ЕВТИН, ХЕМ НАЙ-СКЪП В ЕВРОПА

В България бензин A-95 е най-евтин в целия Европейски съюз, но само като абсолютна стойност. Като покупателна стойност горивото е по-скъпо, отколкото навсякъде в Европа. Това показва анализ на авторитетната американска новинарска агенция Bloomberg.

Коментар на Actualno.com: Икономическо-житейска мъдрост - не е важно колко струва едно нещо, ами колко бройки от него можеш да продадеш, докато биеш по главата другите да не продават по-евтино!

ИСКАМЕ ОТ ДАНС ДА ЗНАЕМ ЗА НАШИ ЛИЧНИ ДАННИ - МОЖЕ ДА НИ ОТКАЖАТ ЗАКОННО

Гражданите ще могат да искат от ДАНС информация какви техни лични данни са налични там и за какво се използват. Става дума за т. нар. резервационни данни, които от миналия декември се събират в специално създаденото национално звено, което следи пътническия трафик по въздуха. Реално в момента там се събира огромен масив с информация за това кой, кога, къде и с кого е летял. Заявленията за проверка ще се подават до националното звено - тази поправка в Закона за ДАНС се прави с преходните и заключителните разпоредби на Закона за защита на личните данни. Става дума за поправките, които бяха внесени от правителството в парламента заради влезлия в сила през май общоевропейски регламент за защита на личните данни. Прозрачността, предвидена за ДАНС, обаче може да се окаже привидна. В закона ще бъде оставена възможност на националното бюро да не отговаря на заявленията на хората. Записано е, че отговори ще се получават само когато исканията са основателни "не прекомерни".

Коментар на Actualno.com: "Национална сигурност" - най-голямата лъжа, позволяваща на определени хора да се облагодетелстват за сметка на всички останали.

БОИЛ БАНОВ: НЕ МОГА ДА ПОДАМ ОСТАВКА, ЗАЩОТО НЯКОЙ ПАЛИ НЯКЪДЕ

"Не мога да подам оставка, защото някой пали някъде, където аз съм осигурил необходимата охрана от гледна точка на Закона за културното наследство. Предварителният статут ще бъде съборен в съда, заради множеството собственици... Какъв е смисълът да дойда след 3 месеца тук и вие да ме питате защо падна в съда?" Това каза министърът на културата Боил Банов в коментар за пожара на Царските конюшни, обяснявайки защо още няма статут на културна ценност за обекта.

Коментар на Actualno.com: Е щом не може оставка, може ли поне малко повече разкаяние и не толкова много оправдания?

ЗАМ.-МИНИСТЪР БАЛАБАНОВ: МВР НЕ МОЖЕ ДА ПРОНИКНЕ В ГЛАВИТЕ НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ

Във връзка с държаното в плен 20 дни и измъчвано момиче от Добрич, Балабанов каза: "Разбира се, че е открито случайно, защото в Добрич има хиляди къщи и никой не е подал сигнал, че това момиче е изчезнало. Майката е подала сигнал на петия или шестия ден, МВР го издирва, има си бюлетин, то се обявява за издирване."

"МВР не може да проникне в главите на престъпниците." Това каза зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов във връзка със случая на убитата в Благоевград 58-годишна жена, която беше разстреляна след като подала сигнал, че дъщеря ѝ е малтретирана и бита. Зам.-министърът потвърди, че убиецът е бил с криминално минало и изключително опасен. Бил е редовно призоваван в МВР да дава показания. "Нашите колеги не биха могли да знаят какво ще му текне в мозъка на този човек, когато ще вземе оръжието и ще разстреля тази абсолютно невинна жена", каза още Балабанов за bTV.

Коментар на Actualno.com: Не е нужно МВР да ходи в чиято и да е глава, нужно е да има глава на раменете си - но няма!

АРЕСТАНТ ИЗБЯГА ОТ РУ - ГЪЛЪБОВО

На 30 юли сутринта от сградата на районното управление в Гълъбово е избягал 38-годишен мъж. Оказа се, че арестантът е излязъл на козирката между първия и втория етаж на управлението. Предприети са действия за издирването му и часове по-късно той е открит и задържан в село в Старозагорска област, съобщиха от МВР. Полицията е използвала кучета, за да хване мъжа.

Коментар на Actualno.com: Г-да милиционери, недейте, повтаряме, недейте да пускате арестанти в близост до прозорец, тераса или козирка на втория етаж - достатъчно ниско е!

ДОКЛАД НА СВЕТОВНАТА БАНКА: БЪЛГАРСКАТА ПОЛИЦИЯ Е НЕНАДЕЖДНА, НО ДОБРЕ ПЛАТЕНА

Като се вземе предвид покупателната способност според стандарта на живот, униформените в България са на едно ниво на заплащане с колегите им в Швеция и Норвегия. Малко по-назад в доклада са страни като Дания, Естония, Литва и Латвия.

Сметките на най-големия синдикат в МВР обаче са различни. „По наши данни средна европейска заплата в органите за сигурност е 31-38 000 долара годишно. Докато за нашата страна, стартовата е не повече от 4500 и с развитие във времето – към 6000 долара. Разликата е 7-8 пъти”, посочи зам.-председателят на СФСМВР Илия Кузманов.

Коментар на Actualno.com: А по наши данни в МВР има един куп подпиращи бюрата, които синдикатите упорито къткат. Не отричаме - добре е да си клатиш краката и да има какво да ядеш, особено за сметка на данъкоплатците.

Вторник, 31 юли

ОЩЕ НЕ Е РЕШЕН ПРОБЛЕМЪТ С БЕЛОДРОБНИТЕ ТРАНСПЛАНТАЦИИ НА БЪЛГАРСКИ ПАЦИЕНТИ

Проблемът с нуждаещите се от белодробни трансплантации у нас още не е решен, но се полагат всички усилия за това, стана ясно след поредния протест на пациентите пред здравно министерство. У нас подобни операции не се извършват, а през миналата година изтече договорът между българските власти и австрийската клиника, към която се насочваха българите за белодробни трансплантации. Той не е подновен заради неуредени отношения между България и Евротрансплант - донорската мрежа, която е посредник и гарант при подобни договори.

Коментар на Actualno.com: Държавата има проста рецепта в случая - дишайте, дишайте. Не можете - ваш проблем.

ПРИРОДОЗАЩИТНИК ПО КАЗУСА "ПИРИН": МОЖЕ ДА НАПРАВИМ ОБРАЗОВАТЕЛЕН КУРС ЗА ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ

"Крайно време е министерството да започне да спазва закона и да бъде Министерство на околната среда, а не срещу околната среда и министерство на далаверите. Мислим да направим едно обучително посещение на вицепремиера Валери Симеонов на Байкушевата мура, която не е в резерват. След като имаме толкова необразован и толкова ненаясно с живота вицепремиер – нещата не стоят добре." Това каза съпредседателят на "Зелените" Андрей Ковачев в коментар решението на Върховния административен съд, който на първа инстанция отмени промените в Плана за управление на Пирин, които бяха приети от Министерски съвет.

Коментар на Actualno.com: Може обучението да е музикално - г-н Симеонов е възприемчив на шум!

БОРИСОВ ОБЕЩА 150 МЛН. ЛЕВА ПОВЕЧЕ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ, ИМАЛО РЕГИСТЪР ЗА ТЯХ, КОЙТО СТРУВАЛ НАД 2 МЛН. ЛЕВА И НЕ РАБОТЕЛ

Представители на хората с увреждания и Борисов са се договорили трите закона, касаещи хората с увреждания, да бъдат внесени за гласуване от депутатите наесен в парламента. Работната група се е договорила да бъде изработен електронен регистър на хората с увреждания, на базата на който да се правят всички политики в областта оттук нататък. По думите на Борисов вече имало подобна система, за която били похарчени 2 млн. лв., но тя се оказала неработеща.

Коментар на Actualno.com: Не става само с пари, трябва и акъл!

ОГРАБИХА ДОМА НА ДЕПУТАТА ТАСКО ЕРМЕНКОВ, УПОИЛИ ГО С ГАЗ

"Това е вторият обир, който ми се прави в същия апартамент. Първият беше през 2015 година и тогава бяха ограбени всички видове ценности и то по много перфектен начин. Крадците се бяха постарали да оставят апартамента в първоначалния му вид, все едно, че никой не е влизал вътре, кутийките, от които бяха взети бижутата, бяха оставени на същите места затворени. Ако дъщеря ми съвсем случайно не беше разбрала, че портмонето ѝ е преместено от лявата в дясната част на чекмеджето, нямаше да разберем сигурно в продължение на много време, че сме ограбени. Това се случва в момент, в който дъщеря ми напуска къщата, а ние с жена ми сме при едни приятели на морето за два дни. И тогава полицията нищо не направи за съжаление, а сега на 3 юли, докато спим четиричленното ми семейство (аз, жена ми, дъщеря ми и съпругът ѝ, както и младо куче), влизат крадци", коментира Ерменков.

По думите му интересното е, че от кредитните карти, които имат в портмонетата си, са взети само тези, които са на жена му и са руски.

Коментар на Actualno.com: Джендъри са били - ползвали са розов газ, а и са му ограбили само рублите!

Сряда, 1 август

НЯМА НИТО ЕДИН НАЕТ СЛУЖИТЕЛ В ПОЛОВИНАТА ФИРМИ У НАС

Почти половината активни фирми в България са без нито един нает служител и в тях работят единствено собствениците им. През 2016 г. броят на "монопредприятията" е 169 625, или 48.7% от всички, които са имали дейност. Това показва новото изследване на НСИ "Демография на предприятията". То се провежда всяка година, като обхваща петгодишен период, за да даде картина за жизнеспособността на бизнеса у нас. Сегашното проучване обхваща петилетката от 2012 до 2016 година.

Коментар на Actualno.com: Сам воинът не е воин ...

КМЕТЪТ НА НЕДЕЛИНО ПРИЗНА, ЧЕ КАЛПАВО НАПРАВЕНА ЕКОПЪТЕКА Е ПРИЧИНА ЗА ОПАСНО СВЛАЧИЩЕ

Екопътека е причината за активизиралото се свлачище в Неделино. Това призна кметът на града Боян Кехайов. По думите на градоначалника многократно е имало жалби и предупреждения от живеещите в района за опасността, но не било обърнато внимание. Оказа се, че когато е правена екопътеката, не е направена необходимата подпорна стена.

Коментар на Actualno.com: Г-н кмете, а КОЙ отговаря, когато има жалби от граждани за нещо? 

КУРИОЗ: ГОДЕНИЦА И ЛЮБОВНИЦА В РОДИЛНОТО

Две млади жени от Смолян застанаха пред Районния съд в Пловдив, след като разменили документите си за самоличност в пловдивски родилен дом след раждането на едната от тях. Целта била новороденото бебе да бъде взето от бащата и неговата годеница.

Коментар на Actualno.com: А бащата всъщност не бил баща на точно това бебе. Тук трябва задължително да се върнем в гимназията и уроците по биология - да почнем от зелена еуглена, чехълче ..

ИВАНЧЕВА ОТИВА В БОЛНИЦА ОКОВАНА КАТО ХАНИБАЛ ЛЕКТЪР (ВИДЕО)

Бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева постъпи в болница за детайлни изследвания заради тумор на хипофизата. Тя обаче беше откарана в лечебното заведение окована сякаш е част от трите синджира роби, които Крали Марко освобождава в популярната легенда.

Коментар на Actualno.com: Очевиден опит да се добави желязо в диетата на арестанта - желязно ще ни излезе през носа в Страсбург!

Четвъртък, 2 август

ВЪПРОС КЪМ ЦИК ЗА МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ: ЩОМ НЕ СПАЗВАТ ЗАКОНА, ЗАЩО НИЕ ДА ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ?

Първото машинно гласуване – експериментално, беше през 2009 година. Минаха 10 години, в които ЦИК все нещо не им е наред, все нещо не са разбрали, все има проблеми в логистиката, каза иронично бившият депутат Мартин Димитров. След като ЦИК не изпълняват закона, защо например да го изпълняват гражданите – и на тях им е сложно да плащат данъци, защо да го правят, беше тезата на Димитров. И завърши: "Да вземат да изпълнят закона най-накрая".

Коментар на Actualno.com: ЦИК е машина - но от тези, които циклят!

ФАНДЪКОВА: НЯМА ДА ПОЗВОЛИМ ЛЕСНО ДА СЕ СТРОИ НА МЯСТОТО НА КУЛТУРНИ ПАМЕТНИЦИ

Няма да позволим това да се случва лесно, бяха думите на Йорданка Фандъкова по отношение на опитите за застрояване на имоти със сгради културна ценност. Кметицата счита, че купуването на стари сгради, с културно-историческа ценност, се прави само и единствено заради имота, който в общия случай е много апетитен.

Коментар на Actualno.com: Лесно - не. Виж, ако е по-трудно, по-скъпо, едно такова по-инвестиционно ...

ПОРЕДНО СЕЛО С ПРОБЛЕМИ С ТОКА, БИЛО ЗАРАДИ ЩЪРКЕЛИ И СОВИ

Пореден случай, при който цяло село излиза на протест заради проблеми с тока. Става въпрос за ловешкото село Александрово. Пред Нова телевизия един от протестиращите, който има мелница, казва, че през миналия месец е имало над 15 спирания на тока, а на ден има по 4-7 токови удара. Един път ми казаха, че по жиците имало 3 сови и 2 щъркела и затова имало прекъсване, оплака се друг жител, който твърди, че от ЧЕЗ казвали, че не бил подаден сигнал за този конкретен случай.

Коментар на Actualno.com: Щъркели - как да е. Совите, обаче, не са ли нощни животни - или им трябва да си светнат в тъмното?

ТРИ ОРГАНА, А НЕ ЕДИН, ЩЕ СЕ ГРИЖАТ ЗА ЯЗОВИРИТЕ

Трите органа, за които става въпрос, са "Държавната консолидационна компания" (ДКК), Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и новото държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири" (УСЯ).

Коментар на Actualno.com: Така се гради държавна икономика - хем има за трима, хем при търсене на отговорност, отговорен е другият! Патриотична работа!

Петък, 3 август

СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ - КУПУВАШ СИ БИЛЕТ ЗА НЕСЪЩЕСТВУВАЩ ВЛАК

Невероятно или не съвсем, но БДЖ отново влиза в информационния обмен заради постижение, достойно за наградите "Дарвин". Оказа се, че железниците ни са продали билети на десетки пътници, но не са пуснали влак, с който те да се придвижат. Според информация на в. "Сега", пътуващите по линията Бургас - София с прекачване в Карлово вчера чакаха с часове на жегата, след като се оказа, че влакът Карлово - София, за който са си платили, липсва.

Коментар на Actualno.com: Пуф-паф, пак ви зае...

НЕЧОВЕШКОТО ОТНОШЕНИЕ КЪМ АРЕСТАНТИ МОЖЕ ДА КОСТВА НА БЪЛГАРИЯ МНОГО

Един куп дела срещу България в Страсбург заради унизително отношение от страна на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) към Министерството на правосъдието може да станат факт и да бъдат спечелени. Основната причина - процедурата, прилагана спрямо арестанти, без те още дори да са с действаща присъда. Със знанието и одобрението на ГДИН, както и на ръководството на правосъдното министерство, обвиняеми и подсъдими, които са невинни до доказване на противното, биват оковавани с белезници на ръцете, пранги на краката и специални колани дори когато са в болница.

Коментар на Actualno.com: Да, ще плащаме - всички ние, понеже сме оставили определени едноклетъчни на "Вие".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com