Седмицата в абсурди (9 - 13 юли)

19540
Седмицата в абсурди (9 - 13 юли)
Снимка: Колаж

Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание. Абсурдите са важни, защото след като им се удивим и посмеем от сърце, разбираме каква промяна ни е нужна, за да живеем по-добре.

В хронологичен порядък, седмицата в абсурди изглежда така:

Понеделник, 9 юли

ВТОРО СЕЛО ТРЪГВА НА БУНТ СРЕЩУ ЕРП - ЗАРАДИ ЧЕСТИ ПРЕКЪСВАНИЯ НА ТОКА

Отново протест заради проблеми с тока – този път на село Поликраище. Жителите на селото са готови на ефективен протест – с блокада на главния път Русе – Велико Търново. Кметът на селото Марин Тодоров обяви, че има официално изпратени от местната власт сигнали, включително до КЕВР, но нямало отговор.

Коментар на Actualno.com: ЕРП - високо, ЕРП - далеко!

ДОСТА ПЕТОКЛАСНИЦИ НЕ СА НАУЧИЛИ ЩО Е ТО АФРИКА

Един от всеки трима петокласници не е усвоило новата учебна програма по география. Цели 42% пък не са научили нищо за континента Африка, който заедно с Антрактида влезе като нов компонент от програмата през миналата учебна година. Това сочат резултатите от извънредната миниматура за учениците в пети клас, която се проведе дни преди края на настоящата учебна година.

Коментар на Actualno.com: Че за какво им е да знаят - ще научат, от Африка все насам идват. Засега само преминават, но има време да стане и друго!

КАРАКАЧАНОВ ПАК С ТИРАДА ПРОТИВ МИГРАНТИТЕ, ИСКА ОЩЕ ПАРИ ОТ ЕС, БЕЗ ДА ОТЧИТА ДАДЕНИТЕ

Политиката на г-жа Меркел и на няколко други държави в Европа, които безотговорно канят нелегални мигранти, ще доведе до проблем. Няма да ви казвам колко струва присъствието на армията на границата, заяви военният министър Красимир Каракачанов, без да влиза и в подробности колко пари отпусна Европа заради миграцията и охраната на границата ни – 160 млн. евро. Той обаче не пропусна да каже, че трябвало повече средства за непосредствената охрана на границата с Турция, където трябвало още техника, например камери. За камери през миналата година стана ясно, че от ЕС сме получили 1,2 млн. евро.

Коментар на Actualno.com: Не стигат парите, ей! Тия от ЕС да дават още, че агент Иван може да плюе и повече!

ОБЩЕЖИТИЕТО ЗА НЕЗРЯЩИ В ПЛОВДИВ - РУШАЩИ СЕ ТАВАНИ И КОФИ ВМЕСТО ТОАЛЕТНИ

Рушащи се тавани, кофи вместо тоалетни и насекоми - това е гледката в общежитието за незрящи в Пловдив. "Моята информация е, че ситуацията не е толкова трагична. Мисля, че камерата обича нелицеприятните гледки", заяви председателят на Съюза на слепите Васил Долапчиев.

Коментар на Actualno.com: Така де - и без това не виждат. Сигурно някой им е казал какво е, пълнил им е главите с глупости!

ПО ПЛАН ТАЗИ ГОДИНА ТРЯБВА ДА СМЕ С 10 000 ПОВЕЧЕ, НЕ Е ЯСНО КАК ЩЕ СТАНЕ

65 500 бебета трябва да се родят през тази година в България според разчетите на правителството. Това е записано в план за изпълнение на демографската стратегия на страната през 2018 година, който е бил одобрен от Министерския съвет по предложение на социалния министър Бисер Петков. Поставената цел е с близо 10 000 бебета повече от родените през миналата година малко над 56 хил. деца. 2017-а бе годината с най-малко родени деца в България от 1945 година. 2100 от новородените през тази година се планира да са близнаци, става ясно от решението на Министерския съвет.

Коментар на Actualno.com: Чували сме, че близнаци ставали най-вече на задна прашка. Нещо ако трябва да помагаме ...

Вторник, 10 юли

РЗИ-БУРГАС БИ ОТБОЙ ЗА РАДИАЦИОННИЯ ПЛАЖ ВРОМОС, НЯМАЛО НУЖДА ТУРИСТИТЕ ДА БЯГАТ

Искаме извинение от г-жа Вергиния Цанова, заместник-началника на РЗИ-Бургас, за грешните данни. Така протестиращи в Черноморец анонсираха своите искания към общинските власти след като в края на миналата седмица излезе информация, че на плажа Вромос при Черноморец има завишено ниво на радиация. Началникът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров призна, че няма 50 пъти завишено ниво на радиацията. Радиационният фон бил 2 до 3 пъти завишен спрямо другите плажове, уточни Паздеров, който не пожела да коментира какво ще прави с Цанова.

Коментар на Actualno.com: Ето така се решава проблемът - изкарваш някой чиновник пред десетина побеснели хотелиери, готови да го бият, правиш телевизионно студио и радиацията вече е здравословна!

ЕКСПЕРТИЗИ БАВЯТ РАЗСЛЕДВАНЕТО ЗА СМЪРТТА НА СИНА НА МОСКОВСКИ

Експертизи бавят разследването за смъртта на сина на транспортния министър Ивайло Московски. Това каза ръководителят на Националната следствена служба и заместник главен прокурор Борислав Сарафов. 4-годишният Кристиян Московски почина на 2 февруари следобед, след като моторната шейна, управлявана от баща му, се ударила в дърво.

Коментар на Actualno.com: То така и с прехода - няма експерти да го завършат, ще станат 30 години ...

ПРОЗРАЧНОСТТА ЗА КОРУПЦИЯТА, ПРЕСТЪПНОСТТА И ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ - СКРОМНА КЪМ НУЛЕВА

Куп критики могат да бъдат прочетени в специализирания доклад на Партньорството за отворено управление (ПОУ). Докладът коментира докъде е стигнала България по отношение на инициативата ПОУ, като прави обзор на периода 2016 – 2017 година. Без изненада, няма кой знае какъв напредък що се отнася до корупционния риск и оценките му. Понастоящем процесът на проверка е случаен, неефективен и изисква ръчна проверка на голям брой факти и регистри. До 30 юни, 2018 година пък е трябвало да има изменения в Закона за обществените поръчки, с които да се предвиди предварителна проверка на кандидати за поръчки над определена минимална сума и разкриване на крайния собственик на съответния крандидат. Оказва се обаче, че този ангажимент изобщо не е започнат и липсва обществена информация какво се прави.

Коментар на Actualno.com: Следващият път да анализират има ли ангажимент за кафе пауза при администрацията. Има, има - има и сутрешна почивка, обедна дрямка, следобедна закуска ...

СОС ФИНТИРА СЪДА ПО ДЕЛОТО ЗА ЦЕНАТА НА БИЛЕТА В СОФИЯ

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбите от граждани срещу повишението на цената на билета за градския транспорт в София с 60%. 20 дни преди заседанието пред ВАС със свое Столичният общински съвет прие изцяло нова Наредба за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на СО, като отмени действащата до приемането ѝ наредба, предмет на образуваното дело. ВАС в своите мотиви посочва, че "след като нормативният административен акт е отменен, той е престанал да бъде част от позитивното право и затова за оспорващите не е налице непосредствен правен интерес от отмяната на този акт, респективно от продължаване на съдебното производство, което е образувано по оспорването".

Коментар на Actualno.com: Няма човек - няма проблем!

ПЕНСИОНЕРКА ОТ СВЕТОВРАЧЕНЕ БИЛА С ПИСТОЛЕТ ПО ВРЕМЕ НА ОБИРА НА ПЕНСИИТЕ

Раздаването на пенсиите в Световрачене става под полицейско наблюдение. Заради обира на станцията в селото, униформените вече ще охраняват в деня на раздаването им. Тримата нападатели все още се издирват. Двама от тях са били облечени с полицейски униформи при нападението. Междувременно стана ясно, че пенсионерка е носила оръжие в себе си по време на обира, което не използва, за да не нарани някого. Става въпрос за газов пистолет.

Коментар на Actualno.com: Малко е - по-добре картечница и да тръгва към жълтите павета.

Сряда, 11 юли

КАРАНИКОЛОВ НЕ КАЗА ТВЪРДО ДАЛИ ЗНАЕ КОЛКО СА ОПАСНИТЕ ЯЗОВИРИ В БЪЛГАРИЯ

Все още не се знае колко са опасните язовири в България и какви точно ремонти трябва да се направят. Това стана ясно от изказване на министъра на икономиката Емил Караниколов като обяви, че първо щял да запознае колегите си в Министерския съвет със ситуацията. Тепърва вече тече прехвърляне на отговорности и собственост от общини към икономическото министерство, след като през миналата седмица било обнародването в Държавен вестник на новите правомощия.

Коментар на Actualno.com: Както винаги, става въпрос за едни пари. В случая - за 500 млн. лева. Ето и при кого ще идат. Затова така свенливо се мълчи.

БОРИСОВ НАРЕДИ ПОМОЩ ЗА МИЗИЯ СЪС ЗАОБИКАЛЯНЕ НА ЗАКОНОВА ПРОЦЕДУРА, ЗА ДА Е ПО-БЪРЗО

Премиерът Бойко Борисов нареди на министрите на регионалното развитие и на вътрешните работи Николай Нанков и Валентин Радев да посетят наводнените райони в Мизия, Харйедин и Борован и да възложат на кметовете да започнат веднага да преасфалтират. Борисов реши да подходи по иновативен начин. Не първо да се кандидатства, да се чака месец и тепърва да почват възстановяване, а след това ще получат парите си от Междуведомствената комисия за възстановяване на щети от бедствията, препоръча Борисов. "Намерете начин, по който кметът да го възложи и ние да го реализираме“, подчерта премиерът.

Коментар на Actualno.com: Ама много ясно - някакви си там закони, процедури. Щом е за благото на народа и на нашите хора ...

ПАТРИОТИТЕ ОТНОСНО ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА ГОРИВАТА - КОНСТРУКТИВНО НЕ СЪВСЕМ СЪГЛАСНИ

"Това, което казах вчера, е вярно. Вчера имаше тон и атмосфера на разбирателство. Декларацията на НФСБ я приемам като неколегиално поведение". Това заяви лидерът "Атака" и на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров във връзка с новия законопроект на горивата, който беше почти изцяло приет на второ четене днес (11 юли), но предстои гледането на още някои текстове утре (12 юли). От НФСБ обаче продължиха да настояват, че не са съгласни с голяма част от текстовете на законопроекта.

Коментар на Actualno.com: Аман вече с тези пари - все не стигат!

ЗАТВОРНИК ИЗБЯГА ОТ БОЛНИЦА В ПЛОВДИВ

Мъж, излежаващ присъда в Пловдив, е изчезнал от болница "Свети Георги" в града. Затворникът е бил закаран там под охрана, за да му бъдат извършени медицински манипулации, но при визитация на персонала било установено, че е изчезнал от стаята.

Коментар на Actualno.com: Малко се колебаем дали това е абсурд - вече става твърде често, а това е един от признаците за нормално положение ...

Четвъртък, 12 юли

НЯМА ДА ЗНАЕМ АКО ПОЛИТИК ИЛИ МАГИСТРАТ ЗАБОГАТЕЕ ВНЕЗАПНО СЛЕД НАПУСКАНЕ НА ВЛАСТТА

Декларациите за имотите и за конфликт на интереси на хората, които са заемали висши държавни длъжности, ще бъдат скривани, когато те излязат от властта. Така ще остане тайна, ако политик или магистрат внезапно забогатее след напускането си. Това следва от становище на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) до Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, която се занимава с декларациите (КПКОНПИ). От КПКОНПИ поискаха становището заради общия еврорегламент за данните (GDPR), който влезе в сила на 25 май.

Коментар на Actualno.com: Разбира се - няма я да гледаме и да завиждаме! Малко възпитание все пак ...

ПАРАДОКС: НЯМА СПИСЪК С ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПО КОЙТО ДА СЕ ПРИЕМАТ ДЕЦА В ДЕТСКИ ГРАДИНИ

Не съм убедена, че това е незаконно. Това заяви Нели Кацарска, директор на 155-та детска градина в Слатина, в коментар относно това как влизат децата в детски градини и големият брой хронични заболявания по документи на приети в детски градини деца в София. Тя уточни, че детската градина не можело да оспорва лекарски решения и че все още детските градини нямат списък със заболявания.

Въпросът е, че много от приетите деца са приети с диагнози, които не дават предимство при прием съгласно списъка с хронични заболявания на здравното министерство – и по стария, и по новия списък, каза Васил Николов от Инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

Коментар на Actualno.com: Е как да има списък с хронични заболявания, като трябва да го направят хронично болни от мозъчна недостатъчност?

ПИЯН НА КИРКА ЛИ Е ЮНКЕР НА СРЕЩАТА НА НАТО? (ВИДЕО)

Председателят на Европейската комисия и бивш премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер се прояви отново, този път на двудневната среща на НАТО, която се проведе вчера и онзи ден в Брюксел (11 и 12 юли). По време на церемонията по издигането на флага на НАТО, точно преди официалната вечеря на лидерите на страните на Алианса, Юнкер беше в буквално неадекватно състояние. Той не можеше да стои прав сам, а когато трябваше да слезе по стълбите от сцената, беше подкрепян на всяка крачка. Един от придържащите го беше президентът на Украйна Петро Порошенко, а друг от помагащите беше холандският премиер Марк Рюте.

Коментар на Actualno.com: Предвид видеото, малко се съмняваме да става въпрос за ишиас - прекалено много се клати напред-назад, пък и е весел, опиянен ...

Петък, 13 юли

МАРЕШКИ ПОДКРЕПИЛ НОВИЯ ЗАКОН ЗА ГОРИВАТА, ЗА ДА ПОКАЖЕ НА ХОРАТА КОЛКО ЛОШ Е ЗАКОНЪТ

На въпрос на Нова телевизия как са гласували от "Воля" за Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, лидерът им Веселин Марешки каза: "Подкрепихме го". Обяснението – сега на хората трябва да им се качат цените на горивата, за да се обединят и да не подкрепят партиите, внасящи лобистки закони. Само като усетят хората вдигането на цените, разбират за какво се борим – ние се борим, борим, не получаваме никаква подкрепа, е тезата на Марешки.

Коментар на Actualno.com: Заради обяснението, коментарът е тотално излишен - не може да е на такава висота!

ГЕРБ ОГРАНИЧИ ПРАВОТО НА ПРАВОСЪДИЕ С ОГРОМНО ПОСКЪПВАНЕ НА НЯКОИ СЪДЕБНИ ТАКСИ

Въпреки съпротивата от страна на неправителствения сектор и от извънпарламентарни партии, управляващото мнозинство взе решение за стократно увеличение на съдебните такси по касационните дела пpeд Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд (ВАС). Увеличението е наистина сериозно, особено що се отнася до дела с материален интерес. Тогава таксата е пропорционална на интереса и може да стигне до 4500 лева, коментира ! Иначе таксата за граждани се повиши от 5 на 70 лева, за фирмите и гражданските организации - от 25 на 370 лева.

Коментар на Actualno.com: За какво ни е правосъдие в крива държава?

РОДИТЕЛИТЕ ЛИ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ ЗА ОТКРАДНАТИ ОТ УЧЕНИЧЕСКИ ШКАФ УЧЕБНИЦИ?

Темата с тежките раници на учениците в България отново излезе на дневен ред, след като стана ясно, че със средства от национална програма "Осигуряване на съвременна образователна среда" ще бъдат закупени шкафчета за ученици за 592 училища. Кандидатствали са 742 училища.

Пред БНТ директорът на дирекция "Учебници и училищна документация" към МОН Пенка Иванова обаче даде противоречив отговор на въпроса кой ще плаща за учебници, които бъдат откраднати от такова шкафче. Вътрешните правила на всяко училище ще определят какво се прави в такъв случай, заяви Иванова, която обаче добави, че "изгубени учебници и учебни помагала" по закон се възстановяват от изгубилия ги т.е. от родителите му. Според чиновника няма как МОН да наложи едни и същи правила на всички училища какво да се прави, ако учебници "изчезнат" от шкафче, намиращо се на територията на училището.

Коментар на Actualno.com: Ще плащат като попове, при държавата, която изградихме всички заедно. Нали не сме доволни от нея, да не се объркаме нещо?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com