СЕМ ще сезира британския регулатор за филма за България на "Ал Джазира"

3147
СЕМ ще сезира британския регулатор за филма за България на "Ал Джазира"

СЕМ ще сезира британския регулатор за филма на „България, моя земя" на телевизия „Ал Джазира”.

Това каза Мария Стоянова, член на СЕМ и официален представител на България в групата на европейските регулатори ЕРГА, във връзка с филма „България, моя земя" на катарската телевизия „Ал Джазира”, предаде Фокус.

От МВнР се възмутили на филма на "Ал Джазира”

Скандалният филм на катарската телевизия "Ал Джазира” "България, моя земя", чието съдържание предизвика лавина от гневни коментар...

По думите ѝ СЕМ не само има възможност да бъде активен по случая, но и на първото заседание на регулатора след празниците, на 5 януари, тя е предложила на колегите си да сезират британския регулатор „Офком”, тъй като телевизия „Ал Джазира” е регистрирана за излъчване на територията на Европа именно във Великобритания.

„Взехме решение с останалите членове на СЕМ в спешен порядък да прегледаме отново филма за съответствие с Директивата за аудиовизуалните медийни услуги”, обясни тя.

„Възнамеряваме в най-кратки срокове да се обърнем с писмо към нашите колеги във Великобритания. Ако те преценят, че има нарушение според техния закон, тогава ако бъде наложена санкция според британското законодателство”, допълни Стоянова.

Има установена практика за реакция на медийните надзорници при трансгранично нарушаване на установени норми и разпоредби, както в конкретния случай – подозрения за антинационални внушения, заяви Стоянова. „Досега ние не сме се възползвали от нея. За първи път тя беше използвана миналата година, когато балтийските държави възразиха срещу антинационално съдържание, дори антидържавно, разпространявано от руски телевизии, регистрирани именно във Великобритания и в Швеция в конкретния случай”, обясни Стоянова.

"Ал Джазира" свали скандалния филм за България от YouTube

"Ал Джазира" свали скандалния филм за България. Видеото вече не фигурира в YouTube канала на телевизията, предаде Стандарт нюз. Филмът...

Тя поясни, че процедурата е била сложна и е отнела около 6 месеца. „В нашия случай разчитам в такъв период от време да се стигне до някакво решение. Въпреки това бяха предприети мерки, защото всички регулатори на аудиовизуалните услуги в Европа работим въз основа на директива, която става база за националните законодателства. В тази директива са записани основни принципи, които след това стават именно основа на националните закони и всеки един разпространител на телевизионно или радио съдържание в Европейския съюз е длъжен да се подчинява на тези норми и разпоредби”, посочи тя.

Според нея, когато някой наруши този принцип и не се съобразява с тези разпоредби, той трябва да понесе санкция. „Ние се опираме на тази практика и опит и затова ще реагираме. Правим го за първи път в България, но искрено се надявам да бъде и последен. Нямам основание да се съмнявам, че колегите във Великобритания ще погледнат с разбиране”, каза още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com