"Шалом" до Actualno.com: Прави се опит за дестабилизация на България

5682
"Шалом" до Actualno.com: Прави се опит за дестабилизация на България

Организацията на евреите в България „Шалом” изпрати декларация до Actualno.com, в която остро осъжда терористичния акт срещу израелски туристи на летище „Сарафово” в Бургас.

Като представители на българската еврейска общност от организацията изказват своите най-искрени съболезнования на близките на загиналите и изразяват своята готовност да помогнат на ранените и близките им.

Плътна охрана за евреите в София

МВР-София е на крак. Засилено полицейско присъствие ще има в столицата на всички места, където има граждани от еврейски произход. Тов...

Ето пълния текст на декларацията:

Взривът е терористичен акт срещу Република България и българското общество и ние, като неразделна част от това общество, изразяваме своето възмущение и непримиримост срещу тази варварска проява на насилие, агресия и омраза. Със съжаление трябва да заявим, че в Новата история на България, това е първият акт, в който загиват невинни хора, само защото са евреи.

В последните години отношенията между Република България и Израел се развиват активно. Предстои задълбочаването на връзките между двете страни и това очевидно е акт на определени сили и групи, които искат да попречат на сътрудничество им. Само мобилизацията на българското общество може да предотврати ескалацията на тероризма. Оповаваме се в силата и обединението на демократично мислещите хора в България, Европа и света, в решителността на политически сили в цял свят - да отстояват принципите на демокрацията и да защитават правата на хората срещу терористи, ксенофоби, расисти и антисемити.

Днес, ние сме притеснени за физическото оцеляване на децата ни, на близките ни и на нашите български приятели, които могат да станат невинни жертви на омразата. Но по-силно е притеснението ни, че с този терористичен акт се прави опит да се разруши днешния ден на България, да се всее страх и да дестабилизира страната ни.

Бургас обяви ден на траур

Днешният 19 юли ще бъде траурен ден за Бургас в памет на жертвите и пострадалите от снощния варварски атентат на летище Бургас. Осем...

Организацията на евреите в България „Шалом” се надява, че всички институции, ангажирани с откриване на извършителите, ще свършат професионално своята работа и терористите ще бъдат заловени и наказани.

Призоваваме българските граждани и структурите на гражданското общество да реагират категорично против всяка проява на насилие и омраза.

Днес в 13.00 ч. в Централната софийска синагога в София, ще се проведе траурна церемония за загиналите в терористичния акт. На церемонията ще присъстват представители на еврейската общност в България и представители на дипломатическите мисии у нас. На събитието ще е и посланика на САЩ Джеймс Уорлик, съобщиха за Actualno.com от дипломатическата мисия.

Редактор: Иво Георгиев

Русия и Норвегия осъдиха атентата

Русия осъди терористичната атака край българското летище Бургас, предаде агенция Росбалт. "Москва категорично осъжда това поредно п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com