"Шалом": Лъжа е твърдението, че имаме материални претенции към България

2775
"Шалом": Лъжа е твърдението, че имаме материални претенции към България
Снимка: БГНЕС

Организацията на евреите в България “Шалом” публикува остра позиция по повод твърденията за материални искове към държавата. Според организацията това са „лъжливи и манипулативни обвинения“, а "Шалом" не е имала и "никога няма да има" такива претенции.

В позицията пише, че през изминалата една година организацията, представляваща над 5000 български граждани от еврейски произход, е обект на безпрецедентна злонамерена кампания, целяща дискредитирането и уронването на авторитета ѝ.

Отбелязваме 80-годишнината от спасяването на българските евреи

Отбелязваме 80-годишнината от спасяването на българските евреи. На 9 март 1943 година е отменена заповедта на депортацията на евреите, ...

"Силно сме разтревожени от факта, че през последните месеци тази клеветническа кампания намира сериозна институционална подкрепа. Според последното лъжливо обвинение усилията на организацията за съхранението паметта за Холокоста и съдбата на евреите под българско управление в годините на Втората световна война са продиктувани от користни мотиви и целят предявяване на материален иск в размер на над 100 милиона евро към българската държава", пишат от "Шалом".

"Организацията на евреите в България "Шалом" и нейното ръководство няма, не е имала и няма да има каквито и да било материални претенции към българската държава, свързани с периода 1940 – 1944 година. Напомняме, че още през 1946 г. на Парижката мирна конференция представители на българската еврейска общност заявяват своята категорична позиция срещу изплащането на материални компенсации на българските евреи. Тази позиция е препотвърдена многократно през изминалите години. Организацията на евреите в България “Шалом” няма да допусне и трети страни у нас и в чужбина да претендират за каквито и да било материални претенции към българската държава, касаещи съдбата на евреите в годините на Втората световна война", гласи още позицията.

"Организацията на евреите в България „Шалом“ е доказала себе си като бореща се за развитие на българското общество и ние винаги ще виждаме нашите цели към подобряване на обществото и борбата с антисемитизъм, дискриминация и човеко-ненавистни идеологии, а не свързани с материални блага. В същото време ние няма да престанем да отстояваме истината за случилото се през този най-мрачен период от човешката история:

1. Българските евреи са спасени от сигурна смърт, благодарение на обединените усилия на гражданското общество и лидерите на българската православна църква. Ние помним и няма да забравим героичния подвиг на българския народ, опълчил се срещу нацистката идеология.

"Шалом": Българският народ и Църквата спасяват евреите, а не държавата и правителството

"Ние сме благодарни лично на българския народ и българската църква, които спасяват евреите в България, както и на Димитър Пешев лично. ...

2. Българската държава, в лицето на цар Борис III и правителство на Богдан Филов, е била проводник на човеконенавистната нацистка идеология и приемането в края на 1940 г. от XXV-тото ОНС на позорния Закон за защита на нацията, в резултат на което близо 50 хиляди български граждани от еврейски произход са подложени на гонение и репресии.

3. Над 11 хиляди евреи от новоприсъединените територии на Северна Гърция, Вардарска Македония и град Пирот са депортирани от българските власти в нацистките лагери на смъртта, където всички, с изключение на 12, биват безмилостно убити.

Организацията на евреите в България “Шалом” ще продължи на настоява българската държава да поеме морална отговорност за причинените страдания на евреите под българско управление в годините на Втората световна война, включително и депортарцията на евреите от Новоприсъединените територии. Ние няма да допуснем тази част от историята да бъде използвана с користни цели и да бъде обезличен приносът на българския народ и на истинските спасители на българските евреи", завършва позицията.

ОЩЕ: "В България и евреите оглупяха": Председателят на "Шалом" дава Дончева на прокуратурата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com