Шефът на МВФ идва в България, за да види как съдът се бори с корупцията и контрабандата

572
Шефът на МВФ идва в България, за да види как съдът се бори с корупцията и контрабандата
Снимка: Getty Images

Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард ще направи възможното да посети страната ни, за да се запознае с работата на Бюрото за борба с контрабандата, както и с всички мерки, които се предприемат. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов.

"Ще се запознае с дейностите в съдебната система, които правим, за да стане тя по-ефективна в борбата с тези много свързани неща – корупция и контрабанда“, посочи Борисов.

Радан Кънев: Борисов прави изкуствено дишане на БСП, за да управляват заедно

Необяснимо ми е да ме питат какво се променя за ДСБ след напускането на АБВ от властта. Ние предупредихме Борисов за глупавата му и пог...

Според изследване на МВФ световният брутен вътрешен продукт (БВП) ежегодно губи заради корупция около 2%, което представлява около 1,5-2 трилиона долара.

За първи път видях една самокритичност, решителност. Така премиерът коментира дискусиите по време на организираната в Лондон Антикорупционна среща на върха.

Борисов направи аналогия с международните усилия за борба с тероризма: „Преди години започна да се говори за общи действия срещу тероризма и след това се надигна всеобща битка, в момента службите работят заедно, защото една по една всички държави бяха ударени, включително България“, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов отбеляза, че досега всяка държава е прилагала свои мерки по отношение на борбата с корупцията и контрабандата.

Ирина Бокова се оплаква, че я набеждават в корупция

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която е кандидат за генерален секретар на ООН, заяви, че последните обвинения в корупция в...

"Впечатли ме колко добре познават нашата дейност в борбата с контрабандата, за огромния успех, който имаме“, смята Борисов.

Премиерът коментира, че в рамките на форума е поставен въпросът за обществените поръчки и за това как да се намери общ механизъм, за да може да има прозрачност и да се строи едновременно на ниска цена и с високо качество.

"Явно в цял свят с това има проблем, убеден съм, че ще се намерят решения“, заяви Борисов, като подчерта, че България ще подкрепи британската инициатива за създаване на международен център по антикорупционно право.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com