Шест фалшиви оферти в БНБ за машини, които унищожават банкноти и монети

3788
Шест фалшиви оферти в БНБ за машини, които унищожават банкноти и монети
Снимка: БГНЕС

Шест фалшиви оферти разкриха в Българската народна банка (БНБ) при възлагане на поръчка за доставка на машини, които унищожават и брикетират банкноти и които демонетизират монети. Две от фирмите, участващи в процедурата, са регистрирани в гр. Белослав, едната е във Варна, а помежду се улавя свързаност.

Оторизационните писма, с които са си послужили тримата кандидати, всеки от тях участващ в по две обособени позиции, си приличат удивително много. Всички са уж издадени от три китайски компании с различни названия. Още: БНБ прекрати лиценза на доставчик на платежни услуги

От подадените десет оферти само четири в крайна сметка се оказват коректни. Избрани са и изпълнители, с които вече има подписани договори. Поръчката е стартирана 18 септември м. г. и наскоро финализирана. Разделена е на три обособени позиции, като за третата - абонаментна техническа поддръжка и профилактика на банкнотообработваща система ВPS М7 и спомагателно оборудване към нея, не е постъпила оферта.

Техниката за унищожаване и брикетизиране на банкноти е ангажимент на ROYAL DUTCH KUSTERS ENGINEERING (Нидерландия), като договорът й е за сумата от 897 086 лв. без ДДС.

Машините за демонетизиране на монети са възложени за доставка на MONEA COIN TECHNOLOGY S.R.O. (Словакия) по договор за 1 895 199 лв.

Но да разгледаме отстранените, за което „Браво“ на комисията, назначена да избере изпълнители.

Първата позиция е с предмет „Доставка на унищожаваща и брикетираща система за банкноти“.

За нея фирмата „ПАНОВ“ от Белослав – еднолична собственост на Ангел Панов, е подала оторизационно писмо. Така той доказва, че е упълномощен от дружеството DongGuang HengChuangLi Carton Machinery Co.,Ltd (Китай) – в качеството му на производител на банкнотообработваща система BPS M7 и спомагателно оборудване към нея, а също, че има права да извършва доставка, монтаж и гаранционна поддръжка на тази система.  Още: Андрей Гюров: БНБ работи България да стане част от еврозоната до 2025 г.

Комисията обаче решава да провери в интернет страницата на дружеството. Оказва се, че то прави машини за производство на хартия и картон, не за банкноти и монети. Изискала е официална информация с въпрос дали е производител на техника за унищожаване на банкноти и монети и дали е производител на банкнотообработваща система BPS M7. От там постъпва отрицателен писмен отговор.

След това им изпратили в Китай представеното от участника оторизационно писмо с искане да го потвърдят. Те отново изпратили отговор, че не произвеждат такива машини и така представената информация не се отнася до тяхното дружество и е неистинска.

Констатирали и несъответствие между предлаганите от кандидата марки и модели машини в техническото му предложение и вида оборудване в оторизационно писмо.

Другата фирма - „Кар Строй“, е регистрирана във Варна. От 2016 г. е еднолична собственост на Мирослава Николова-Вълчева, а допреди това е била на посочения по-горе Ангел Панов. Тя пък е подала документ, че е упълномощена от китайското дружество Shandong Eworld Machine Co., Ltd. Приложила е оторизационно писмо от него също в качеството му на производител на банкнотообработваща система BPS M7.

Направена справка в сайта на фирмата показала, че тя прави машини за производство и обработка на стъкло и прозорци. И от нея е поискан официален отговор дали произвежда въпросния артикул. Последвал отрицателен отговор. Когато им изпратили копие на оторизационното писмо, отговорили, че на са го издали те и не са предоставяли на участника права. И за „Кар Строй“ е установено несъответствие между предлаганите марки/модели машини и вида оборудване в оторизационно писмо. Още: Близо 1 милиард български евромонети ще заменят стотинките и левовете

„НИКМАР 9900“ ЕООД – гр. Белослав, е еднолична собственост на Катя Райкова. Тя е представила оторизация от китайската компания Nantong Super machinery Co. Ltd, в качеството й на производител на банкнотообработваща система BPS M7. Процедурата по проверка е същата, като и при другите. Тук се оказва, че китайците произвеждат машини за лазерно изрязване и хидравлични преси, не техника за банкноти и монети.

На официалното им запитване от китайското дружество отговорили, че не са производители на техника за банкноти и монети, че не са производители на банкнотообработваща система BPS M7, че не са издавали приложеното в офертата на „НИКМАР 9900“ оторизационно писмо. И при тях е констатирано несъответствие между предлаганите марки/модели машини и описаните в оторизационното писмо.

Абсолютно същите са констатациите на комисията и по втората позиция – доставка на машини за демонетизиране на монети, за която същите три отстранени фирми са кандидатствали. 

Справка в сайта на Комисията за защита на конкуренцията на този етап не се открива стартирало по този повод производство за забранени споразумения. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com