Шофьори с неплатени глоби няма да може да напускат страната

4513
Шофьори с неплатени глоби няма да може да напускат страната
Снимка: БГНЕС

Шофьори, които имат съставени фишове за пътни нарушения, но не са ги платили, няма да могат да напускат страната, а транзитно преминаващите с наложени санкции ще са длъжни да ги плащат на граничния пункт.

Това предвиждат поправки в Закона за движение по пътищата, обявени от Настимир Ананиев, председател на парламентарната транспортна комисия и заместник-председател на "Движение България на гражданите" от Реформаторския.

Предвижда се още сваляне на регистрационните номера на автомобилите веднага при извършени тежки катастрофи, на пияни шофьори и при превишаване на допустимата скорост с над 50 км/ час. Глобата за това нарушение вече ще е 700 лв., а табелите ще се връщат след плащане на санкцията.

Глобите за превишена скорост скачат двойно

Глобите за движение с превишена скорост скачат двойно. Такова изменение на Закона за движението по пътищата приеха депутатите от парлам...

Знаете, че в момента транзитните масово не плащат и ако българите имат срок да обжалват фишовете си 7 дни, то транзитните търсят да напуснат територията ни за 4-5 часа и глобите от тях не се събират, обясни Ананиев. МВР вече работят с таблети и по електронен път информацията ще стига до граничния пункт, където на излизане ще се проверява водачът дължи ли глоби за нарушения у нас, ще се събира и така ще бъде възможно да продължи, допълни той.

Ананиев посочи, че за последните три години и половина са съставени 47 000 фиша за нарушения по пътищата, от които са платени едва около 4000, т.е. приблизително 9%, а при наказателните постановления платените са едва 5%.

Трябва да се вдигне събираемостта на глобите - това е политика, по която работим заедно с МВР, заяви още шефът на транспортната комисия в парламента, предаде Mediapool.

Той допълни, че се очаква регионалното министерство да въведе знака "Внимание! Мотоциклетисти", който бе решено да се постави на най-често ползваните от мотористите пътища, които са 5-6 в страната. За последните три години и половина има над 1800 пътно-транспортни произшествия с мотоциклетисти, взели над 160 жертви и ранили 1900 души, посочи още депутатът и призова за внимателно шофиране

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com