Силата на една пчела е равна на десетки машини

1720
Силата на една пчела е равна на десетки машини
Снимка: Lidl

Всички познаваме вълшебния свят на пчеличката Мая и нейните приключения от детските филмчета, но за съжаление реалността не е толкова цветна и забавна за малките жълти създания. Все по-често чуваме, че пчелите са застрашени от изчезване и популацията им намалява с бързи темпове. Но в забързаното си ежедневие рядко успяваме да обърнем внимание на неща, които не касаят пряко нашия всекидневен живот. Дали обаче, ако знаехме повече за това, какво огромно значение имат пчелите за нашето оцеляване, щяхме да бъдем толкова безразлични?

Проектът „Цветове за живот“ е от онези истински значими граждански дейности, които с малки крачки поемат към големи дела. Благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България – „Ти и Lidl за по-добър живот“, подкрепяща вдъхновяващите идеи на граждански организации, фондация „Подобри“ се заема с отговорната задача да информира обществеността в шуменския регион за застрашително бързото изчезване на пчелите.

„Ако изчезнат пчелите, човечеството може да просъществува само 4 години, преди да изчезне.“ - Алберт Айнщайн.

Оказва се, че проблемът е много сериозен и навсякъде по света се работи активно в тази посока, като  у нас темата е засегната основно в гражданския сектор. Очертаването на факторите, водещи до това и съвети как обикновеният гражданин може да допринесе за разрешаването му, са ключови за оцеляването на пчелите. Иновативният подход и интерактивни инструменти, с които работи фондация „Подобри“, са също една от основните причини техният проект да бъде забелязан от журито в четвъртото издание на инициативата.

Желанието за повишаване на информираността към проблема с изчезващите пчели поражда идеята за така наречените „Станции за живот“. Те се състоят от мобилна градина за цветя, оборудвана с информационни табели, които „говорят“ за проблема, без да се налага да четеш, ако не желаеш, или пък ако все още не можеш. Дадена е възможност и за дигитален прочит на табелите чрез QR код, отвеждащ към сайт, в който има допълнителна информация за видовете пчели и цветята, които опрашват. Засадените на станциите цветя са именно такива „цветове за живот“, от които е вдъхновено името на иновативния проект.

Друг интересен елемент от инсталациите са сензорите за замърсяване на въздуха, които в реално време могат да определят нивата и да сигнализират при повишаване на фините прахови частици. С цел постигане максимални нива на въглеродна неутралност, „умните“ инсталации се захранват от фотоволтаични батерии.

За да превърнат станциите в привлекателно място за гражданите на Шумен, Велики Преслав, Каспичан и района, организаторите от фондация „Подобри“ поставят на място пейки за отдих и забавна фото стена под формата на пчелар в реален размер, подканващ да се снимаш и споделиш с хаштаг #СпасиПчелите.

Съчетанието на технология, наука и граждански дух успява да засегне проблема, без да доскучае и на най-малките. След инсталирането на умните станции, местните често споделят, че децата обичат да се забавляват там, а прибирането у дома е съпровождано от разкази какво са научили за пчелите и тяхното оцеляване.

„Ти и Lidl за по-добър живот" се стреми да помага на хората в различните региони от страната да водят по-качествен и пълноценен начин на живот, като подкрепя проекти в три ключови области: образование, култура и историческо наследство и околна среда. За четирите издания на инициативата от 2017 г. насам, тя успя да набере фонд от 715 000 лв. и да финансира 96 проекта на граждански организации от цялата страна. През октомври предстои Лидл България да обяви и одобрените проекти по програмата за 2022 г. Те ще бъдат финансирани от компанията с общ фонд от 200 000 лв. Партньори на инициативата са Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com