Силите за специални операции на България, Румъния и САЩ демонстрираха способности на "Trojan Footprint 24"

947
Силите за специални операции на България, Румъния и САЩ демонстрираха способности на "Trojan Footprint 24"
Снимка: Министерство на отбраната

Военнослужещи от България, Румъния и САЩ демонстрираха днес, 7 март, способности в рамките на едно от най-големите учения на Специалните сили в Европа „Trojan Footprint 24“. То се провежда в навечерието на 20-ата годишнина от приемането на България в НАТО.

На специализирания учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“ участниците в „Trojan Footprint 24“ изпълниха различни оперативни процедури, като задържане на лидер на терористична група с участието на тактически кучета, неутрализиране на противников охранителен пост от снайперска двойка, директни действия върху обекти с използване на комбинирано проникване от щурмови групи и задържане на „сепаратисти“, отразяване на контакт с противник и евакуация на аварирала машина. Беше показана и динамична стрелба на къси и пределно къси дистанции.

Още: Приключи най-трудното изпитание за новите военнослужещи в Специалните сили (СНИМКИ)

Демонстрациите на способности на българските, американските и румънските военнослужещи бяха наблюдавани от началника на политическия кабинет на министъра на отбраната Добромир Тотев, заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, посланика на САЩ в България Н.Пр. Кенет Мертен, командира на полските специални сили генерал-майор Славомир Друмович, началника на щаба на командването на Силите за специални операции на Италия полковник Андреа Бандиери, областните управители на Пазарджик и на Пловдив Валентина Кайтазова и Илия Зюмбилев, кмета на Пазарджик Петър Куленски, командири и началници от видовете въоръжени сили, представители на дипломатическите мисии на страните-участнички в учението.

Генерал-лейтенант Цанко Стойков поздрави Съвместното командване на специалните операции за подготовката, успехите и резултатите, както и за изграждането на инфраструктурата, която се използва не само от Специалните сили на България, но и от партньорските нации. „Както видяхме, в много тежки условия участниците в учението демонстрираха способности на такова ниво, което показва, че трябва да имаш много голямо желание и добра подготовка“, каза той.

Още: Financial Times: Всички знаят, че Украйна разполага със западни специални сили

„Специалните сили на държавите, участващи в „Trojan Footprint“, имат добра оперативна съвместимост, изграждат приятелски взаимоотношения помежду си и са готови с това, с което разполагат като въоръжение и снаряжение, да защитават свободата и териториите на своите държави и на НАТО като цяло.“ Това каза пред журналисти командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев. По думите му Специалните сили на България разполагат с много добра техника, но всичко би било безсмислено, ако няма подготвени хора в редовете на армията.

„Едва ли бихме могли да сме по-удовлетворени от сегашното сътрудничество с българските въоръжени сили. Имаме дълги и ползотворни взаимоотношения и продължително съвместно партньорство. Тази година отбелязваме две десетилетия, откакто България е част от НАТО“, посочи посланикът на САЩ в България Н.Пр. Кенет Мертен. „Ние сме много горди и щастливи от България като съюзник, приятел и партньор и учение като днешното показва какво можем да постигнем съвместно. Заедно ние сме по-силни и такива учения го доказват“, каза той.  

Още: Специалните сили на Украйна взривиха платформа в Черно море, ползвана от Русия за удари с дронове (ВИДЕО)

Trojan Footprint 24“ се провежда на териториите на България, Грузия, Гърция, Румъния и Германия, където е позиционирано Компонентното командване на Силите за специални операции за учението. На територията на страната участват около 150 военнослужещи от България, Румъния и САЩ. Учението в нашата страна ще продължи до 15 март.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com