Силната фигура в КТБ нарочи Плевнелиев за президент на кръга "Капитал"

23499
Силната фигура в КТБ нарочи Плевнелиев за президент на кръга "Капитал"

Цветан Василев, човекът, който е считан за двигател на разрастването и превръщането на Корпоративна търговска банка (КТБ) в много силен играч в България, влезе публично в открит остър конфликт с властта и по-специално с президента Росен Плевнелиев.

Василев даде интервю за австрийския престижен всекидневник Der Standard, в което обяснява подробно моментната ситуация в България на политическо и икономическо ниво.

"Президентът Росен Плевнелиев, който назначи това преходно правителство, очевидно не може да ме търпи. Но истината е проста - кръгове, които са избрали този президент, имат желание да вземат властта. Проблемът не е в това, че президентът има приятели. Проблемът е в това, че този президент е продукт на кръгове около седмичника "Капитал", с който той има бизнес интереси в миналото, но също така и система от неправителствени организации, включително Института "Отворено общество". Огнян Минчев, политолог, когото споменахте (бел. ред. - визира се въпрос на австрийския журналист), но също така и други "лидери на общественото мнение", които се крият зад фасадата на привържениците на демократичното общество, защитават техните интереси", твърди Василев.

По думите му Плевнелиев е бил избран за президент на България благодарение на харизмата на Бойко Борисов. "Този президент представлява корпоративни интереси, а не интересите на нацията. Но дори и да казвам това, аз никога няма да направя нещо срещу държавата или правителството. Не съм го правил и в миналото. Като мажоритарен собственик на една от най-големите банки в България и инвеститор в различни важни области аз съм заинтересуван да има стабилност, а не улични протести. Тези събития може да помогнат обаче на хора като Иво Прокопиев", казва още Василев.

Според него Корпоративна търговска банка е била "опозорена" в Европейската комисия, защото за нея се твърди, че е облагодетелствана от държавата. Комисията обаче не е открила доказателства и случаят е приключен. "Но моите опоненти направиха всичко възможно да удължат максимално разследването срещу българската държава и банката ми. Те също така настояват президентът и временното правителство да продължи атаките срещу мен", казва банкерът.

„За начало – има разлика между държавни пари и пари на държавни компании.  Твърденията за предполагаема концентрация на депозити на държавни предприятия идват от кръга „Капитал“ и се отнасят до парите на фирми в енергийния сектор. Има стотици държавните компании, които работят в други сектори, по-голямата част от тях не са клиенти на Корпоративна търговска банка. Ние сме банка, специализирана в енергетиката и инфраструктурата. Правим това в продължение на дванадесет години. В този сектор сега има предимно държавни компании, с които работим и на които даваме кредити, както и на техните служители. Ако спечелим публично дружество като клиент, това е в резултат на публичен търг. Нашите условия просто са добри. За открити при нас депозити ние плащаме 1,5% годишна лихва. В Австрия тя е 0,1%. В момента не повече от осем процента от нашите банкови депозити са от държавни предприятия“, казва още банкерът.

През 2011 година при запитване на вестник "Сега" към финансовото министерство относно това в кои банки се държат средствата на държавата, беше отговорено, че 70 и повече процента са в Корпоративна търговска банка.

bTV, ТВ7 и Виваком с картел заради Булсатком, казва потребителска организация

Тежки обвинения за нелоялни търговски практики и картел между bTV, ТВ7 и "Виваком" отправиха от Асоциацията на потребителите на телеком...

Василев говори още за Иво Прокопиев и Огнян Донев, като казва, че те използват медиите си, за да го атакуват и да прокарват политическите си амбиции. На въпрос на Der Standard, че Донев ползва, по собствени думи, вестниците си, за да се противопостави на изданията на  Нова медийна група (New Bulgarian Media Group (NBMG), която е свързвана с Корпоративна търговска банка (КТБ), Василев контрира, че никога не е използвал вестници, за да напада предприемачи или конкуренти. Той добавя още, че най-влиятелните сайтове в България са собственост на "Икономедиа" и че те "се управляват от съпругата на президента Плевнелиев".

На въпрос на Der Standard дали Нова медийна група не атакува "по нареждане отгоре" Плевнелиев, Василев отговаря, че "журналистите си имат собствено виждане". Василев допълва, че в България "критерият за обективност е това колко силно се критикува властта от медиите".

Първоначалното предложение за номинация за министър на икономиката на правителството на Борисов през 2009 г. е бил бившият генерален директор на "Икономедиа" Бисер Боев, продължава с изложението си Цветан Василев, добавяйки, че негова леля "по случайност" е Кристалина Георгиева - еврокомисар на България в Брюксел. Боев е съученик и с бившия министър на финансите Симеон Дянков.

Боев не е станал министър заради общественото недоволство, но на негово място бил назначен Трайчо Трайков – приятел на Дянков от университета. "По ирония на съдбата кръгът "Капитал" сега се опитва да се дистанцира от политиката на Министерството на финансите", казва още Василев, защото "финансовата и икономическата му политика са се провалили". Банкерът контрира и изказването на президента Плевнелиев при представянето на слубженото правителство, че това е рестарт. "Какво рестартиране? Едни и същи хора седят на заден план", казва още Василев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика