Симеон Славчев: Казахстан е стратегически партньор на България

3503
Симеон Славчев: Казахстан е стратегически партньор на България
Снимка: Симеон Славчев

За насърчаване на взаимното сътрудничество между Република Казахстан и Република България и в чест на 30-тата годишнина от установяване на дипломатически отношения между двете страни посланикът на Република Казахстан в България г-н Темиртай Избастин награди със специален благодарствен плакет председателя на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) Симеон Славчев.

„Република Казахстан е стратегически партньор на България, тъй като ние сме тяхната естествена врата към Европа, а те нашата врата към Азия, а общата ни цел е Евразия. Ще продължа както и до сега активно да работя за развитието на приятелските отношения между България и Казахстан и за задълбочаване на икономическото, културното и научното сътрудничество между двете страни“, каза лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Партия МИР иска МВР да забрани провеждането на „София прайд“

Политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) внесе днес писмо до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков с искане да бъ...

Припомняме, че в качеството си на общински съветник в София през март 2018 г. Симеон Славчев беше инициатор една от улиците в столицата на България да бъде кръстена и да носи името на столицата на Казахстан – Астана. Славчев от години работи за укрепването на приятелските отношения между България и Казахстан и за разширяването на икономическото, културното и научното сътрудничество между двете страни и столици. Той беше и единственият български политик, който публично изрази солидарност към целия казахстански народ и подкрепата си за навременните, смелите и решителни действията на президента Токаев в тежката за Казахстан ситуация след избухването на безредиците в началото на януари месец тази година. В интервю за националната телевизия на Казахстан тогава Славчев каза, че за първи път страна-членка на Организацията по Договора за колективна сигурност се обръща с молба за помощ, за да може да запази суверенитета на държавата си и да гарантира просперитета на страната и подобряването на живота на обикновените хора в Казахстан. Според Славчев само решителните и навременни действия на президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев са помогнали за запазване на социалния мир в страната тогава.

„Българските стоки, услуги и ноу-хау трябва устойчиво да влязат на казахстанския пазар, а от там и в цяла Азия. Двете страни имат възможност и потенциал за развитие на отношенията в сферата на бизнеса, новите технологии, строителството, хранително-вкусовата промишленост и туризма. Една от основните цели трябва да бъде да се създадат съвместни производствени предприятия както на територията на България, така и на територията на Казахстан. България и Казахстан освен че имат обща история, имат и общо бъдеще, защото Азия е регион с изключително важно значение за финансовата и икономическата сфера, геополитиката, мира и борбата с климатичните промени. Именно затова Казахстан е естествен и стратегически партньор на България и съм убеден, че много скоро това партньорство ще се превърне и в историческо за двете страни, тъй като сме естественият мост между Европа и Азия“, заяви още Симеон Славчев.

Той припомни, че исторически с Казахстан ни свързва родът Дуло, от който произлизат Хан Кубрат, Хан Аспарух и Хан Тервел.

„Промените в Конституцията на Казахстан, които президентът Касъм-Жомарт Токаев инициира, са важна и правилна стъпка към изграждането на нов, модерен и демократичен Казахстан. Именно затова пожелавам Националният Референдум за промени в Конституцията на Казахстан, който ще се проведе на 5-ти юни, да бъде успешен и да постави основите на „Новия Казахстан“, който тясно и устойчиво ще си партнира с България, каза още председателят на партия МИР Симеон Славчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com