Синдикат алармира: Има остър недостиг на служители в противопожарните служби

2161
Синдикат алармира: Има остър недостиг на служители в противопожарните служби
Снимка: БГНЕС

В деня на национален траур, от името на членовете на Синдикалната федерация на служителите в Министерството на вътрешните работи (СФСМВР) изказваме съболезнования на близките на жертвите при трагедията в село Хитрино. С надежда за пълно и бързо възстановяване на ранените считаме, че както пострадалите и техните близки, така и цялото обществото трябва да са запознати с екстремните условия, при които се налага на пожарникарите и спасителите да рискуват живота си.

Рискът при овладяване на произшествия, особено в сложна обстановка като създадената в резултат на експлозия е неизбежен и винаги е споделен. Естествено е, когато има опасност за населението, да има такава и за пожарникарите и спасителите. СФСМВР разбира този професионален риск, но винаги ще се противопоставя на безсмисленото му увеличаване и рискуването на живота на пожарникари, спасители и полицаи, предизвикано от непремислени структурни промени, наречени „реформи“.

Учениците от Разград са най-добрите огнеборци у нас

Учениците от разградското основно училище „Никола Икономов“ спечелиха XVII-те републикански състезания на младежките против...

Част от тези „реформи“ доведоха до закупуването на нови противопожарни автомобили, за които липсват не само гаражи в службите за пожарна безопасност, но и пожарникари, които да ги обслужват. Снабдяването със защитни средства на пожарникарите и спасителите е от дарения. Когато такива няма, те се закупуват от служителите.

Най-остър е недостигът на служители - пожарогасителните и спасителни дейности се извършват при недостатъчен състав и практическа невъзможност за ефективното им осъществяване.

Това е проблем, който вместо да бъде решен се отлага непрекъснато във времето. Ръководството на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ отказва да въведе минимален брой служители в екип за пожарогасене и все още не е ясно колко пожарникари сформират такъв – двама, трима, четирима? В момента на дежурство има по един шофьор и един пожарникар, които при пожар вътре в сграда не могат да спасят застрашените хора без да нарушат подзаконовата нормативна база и без да рискуват собствения си живот и здраве.

СФСМВР напомня, че през 2015 г. бяха закрити служби „Спасителна дейност“, на което Федерацията се противопостави остро, но за съжаление безрезултатно. В момента от 31 служби за спасителни действия в страната има 8, като техният капацитет не е увеличен. Другите 23 служби „Спасителна дейност“ бяха ликвидирани и една от тях е тази в Шумен. Първите спасители със специализирана техника, които пристигнаха на местопроизшествието бяха от Варна. Това е причината да липсват специализирани спасителни екипи в първите минути на трагедията, които да издирват затрупани и пострадали хора.

25 свободни места за пожарникари са обявени в област Велико Търново

25 свободни места обяви Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Велико Търново. Те са за разл...

Към тези проблеми няма как да не бъдат добавени и индивидуалните условия, при които е поставен всеки пожарникар или спасител. Налага им се да изпълняват по няколко длъжности – водачът на специален автомобил е и пожарникар, и спасител. За да не натрупват извънреден труд, който е неизбежен при намаления състав, тях ги изваждат от графиците на смените им и ги оставят да почиват, докато колегите им на дежурство работят в намален състав. И всичко това – в условията на постоянни псевдореформи, чиято цел не е да се повиши ефективността на службите, а да се ограничат разходите за безопасност на населението.

Масовите пожарни автомобили са с капацитет 3 тона вода. Това количество вода може да бъде изразходено до две минути, ако се ползва лафетния струйник (водното оръдие на покрива на пожарния автомобил). Ако се ползват струйници, закачени на шлангове ( белите текстилни маркучи) вода ще има максимум за десет минути. Именно това е причината, поради която веднага след пристигане на произшествието е необходимо противопожарния автомобил да бъде присъединен към воден източник или да се превозва вода, ако източникът е отдалечен.

Скоростта на противопожарния автомобил е до 50 км/ч в населени места и до 90 км/ч извън населени. Няма как тази скорост да се увеличи, тъй като водата в цистерната е подвижна и съществува реална опасност от обръщане на автомобила.

Със съчувствие към пострадалите и техните близки СФСМВР изразява своята солидарност и заявява активното си участие в кампаниите за преодоляване на последиците от трагедията и връщане на жителите на село Хитрино към нормалния им начин на живот, отбелязват в заключение от синдикалната федерация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com