Синият език е покосил 1200 животни в област Велико Търново

12338
Синият език е покосил 1200 животни в област Велико Търново
Снимка: БГНЕС

1200 животни са починали от болестта "син език" в област Велико Търново. Заболяването се е разпространило в 84 селища, с над 145 животновъдни обекта. Това информира д-р Станимир Спасов, началник на Областната дирекция по безопасност на храните във Велико Търново, пред "Фокус".

По думите му, засегнатите животни са предимно овце, но има и 10 умрели говеда, както и 10 кози.

Загубите от болестта "син език" в Ямболско нарастват, макар и по-бавно

Загубите от болестта "син език" в Ямболска област нарастват. Това ообаче се случва по-бавно, отколкото през лятото. Информацията съобщи...

„Истината е, че вече не се говори особено много за болестта „син език”, защото явно има по-интересни неща. Не можем категорично да кажем, че заболяването е отшумяло. Още в първите изказвания беше споменато, че ние можем да се опитаме да ограничим разпространение на заболяването, но цялостно ликвидиране е невъзможно”, обясни д-р Спасов.

Според него това е така, защото е невъзможно да бъдат унищожени механичните преносители на вируса – куликоидите. Той каза още, че това зависи единствено от климатичните условия.

„Докато времето не се застуди достатъчно, за да спре летежът и да спрат ухапванията от комари, както на болни, така и на здрави животни, разпространението няма как да бъде ликвидирано. До тогава опасността реално съществува”, подчерта Спасов.

По думите му към момента са обработени и изпратени документите на над 1000 умрели животни и сега собствениците чакат обезщетение.

Слагането на ваксини срещу "син език" започва през март догодина

Ваксинацията срещу болестта по животните "син език" ще започне да се извършва през март 2015. Това е посочено в план, изпратен от Бълга...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com