Синодът избира Средноевропейски митрополит днес

17572
Синодът избира Средноевропейски митрополит днес
Снимка: БГНЕС

На 27 октомври ще се състои каноническият избор за нов Западно- и Средноевропейски митрополит. Изборът между епископите Антоний и Иаков ще се проведе в Синодалния параклис на Св. Синод, съобщи БГНЕС.

Изборът се проведе преди седмица, на 20 октомври, след Св. Литургия в българския храм "Св. цар Борис" в Берлин под ръководството на Великотърновския митрополит Григорий, който е наместник на овакантения Западно- и Средноевропейски митрополитски престол и е натоварен с организацията и провеждането на избора на нов митрополит на епархията. В параклиса на Синодната палата предстои да се проведе т. нар. Каноничен избор, при който митрополитите на Св. Синод ще изберат и утвърдят един от двамата епархийски избраници за нов Западно- и Средноевропейски митрополит - Константийският епископ Антоний, който бе викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит и Месемврийският епископ Иаков – чието последно църковно послушание бе викарий на Русенския митрополит.

Синодът доволен от внесения проект на Закона за вероизповеданията

Наш морален дълг е да се обърнем към обществеността и да изразим духовната си радост и удовлетворение от внесения през миналата седми...

Архимандрит Антоний (в мире Живко Киров Михалев) е роден на 17 януари 1978 г. в Стара Загора в семейство на православни родители, изселници от Гюмюрждина (дн. Комотини). Завършва основно образование в родния си град. През 1993 г. постъпва в Пловдивската духовна семинария, която завършва през 1998 г. с отличен успех и е приет да следва в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски ". По време на следването си е ежедневен певец в столичния храм "Успение Богородично" в кв. Малашевци.

През пролетта на 2002 г. постъпва като послушик в Клисурския манастир "Св. Кирил и Методий" – Видинска епархия, където приема монашески постриг под духовното наставничество на архимандрит Сионий, ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски". През есента на 2002 г. е ръкоположен за епархийски дякон от Видинския митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. е ръкоположен за йеромонах. След като завършва Богословския факултет, е изпратен на послушание като ефимерий-преподавател в ПДС.

На 21.11.2006 г. е отличен с офикията "архимандрит" от Русенския митрополит Неофит. От 1.5.2007 г. е назначен за протосингел на Пловдивска митрополия, а на 23.3.2008 г. е хиротонисан за епископ в пловдивския храм "Св. Марина" и е назначен за викарий на Пловдивския митрополит. От юни 2010 г. е назначен за викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит.

Месемврийски еп. Иаков е роден на 25.8.1956 г. в с. Копривлен, Неврокопско. Завършил е Духовната академия и е ръкоположен за свещеник в София на 1.4.1984 г. След като се развежда и е преместен на енорийска служба в гр. Самоков.

Избраха Доростолския митрополит Амвросий за заместник на дядо Кирил

Доростолският митрополит Амвросий беше избран на днешното извънредно заседание на Синода. Той ще изпълнява функциите на Варненски митро...

По време на разкола в БПЦ e привлечен от разколниците, постриган е за монах и е възведен в архимандритско достойнство на 14.8.1997 г., а на 19.10.1997 г. е ложен за епископ от пребиваващите в разкол архиереи. Служи в завзетата от разколниците стара митрополитска църква в Самоков "Св. Богородица", където е и неговото седалище. По решение на Всеправославния събор в София през 1998 г. е приет "по крайно снизхождение" в единството на БПЦ с титлата Месемврийски епископ.

След няколкомесечен престой на послушание в Троянския манастир е назначен за викарий на Русенския митрополит. След избора на Русенския митрополит Неофит за Български патриарх е освободен от тази длъжност и е изпратен в Бачковския манастир.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com