Система за следене на водите на Искър в реално време разработва МОСВ

2339
Система за следене на водите на Искър в реално време разработва МОСВ
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Система за следене на водите на р. Искър в реално време разработва МОСВ. Това е пилотен проект като първа фаза на националната система за управление на водите в България. Това съобщи зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков при откриването на форум, посветен на Световния ден на географските информационни системи (ГИС). Той подчерта, че без ГИС системите проектът не може да бъде успешен, а той цели пpeдoтвpaтявaнe и yпpaвлeниe нa pиcĸa oт нaвoднeния и нacтъпвaнe нa нeблaгoпpиятни пocлeдици зa чoвeшĸoтo здpaвe и oĸoлнaтa cpeдa чpeз цeнтpaлизиpaнo cъбиpaнe, oбpaбoтвaнe и aнaлиз нa инфopмaция в peaлнo вpeмe.

Живков съобщи още, че такива ГИС системи МОСВ използва за създаване на информационна система за защитените територии в страната. ГИС се явява важна платформа за „Натура 2000“, водните ресурси, за нуждите на природните и националните паркове, уточни той.

Правосъдното министерство ще плати 200 000 лв. за преглед на новоизградени информационни системи

Правосъдното министерство е обявило обществена поръчка на стойност 200 000 лв. с ДДС, която трябва да направи цялостен преглед на регис...

Експерти от международни и български институции дискутираха как посредством Географските информационни системи можем да се справяме по-ефективно с предизвикателствата, пред които се изправяме, в сфери като управление при извънредни ситуации, околна среда, сигурност, инфраструктура и други. Бяха демонстрирани и корпоративни и облачни ГИС, мобилни решения, платформа за изображения.

Адриано Баптиста, директор „Операции“ в Сателитния център на Европейския съюз (SatCen EU) представи приложението на ГИС технологиите за нуждите на навременна, надеждна и ефективна подкрепа към общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз. Той показа използвани от Сателитния център геоинформационни системи за следене в реално време, планиране, анализ на риска и управление в сферата на сигурността в Европа.

Представена бе и ГИС-базираната електронна платформа „Единна информационна точка“, която е основа за развитие и сътрудничество в сферата на инфраструктурата и комуникационните мрежи с страната, като интегрира данни за цялата техническа инфраструктура на България – електронни съобщителни мрежи, ВиК, газ, пътна, жп и електро инфраструктура, топлопроводи, улично осветление и др. Дискутирано бе и прилагането на ГИС за справяне с предизвикателствата пред местното самоуправление и териториално планиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com