Системата на МВнР за българите в чужбина работела в "лабораторни условия"

1252
Системата на МВнР за българите в чужбина работела в "лабораторни условия"

Системата за електронни консулски услуги на Министерството на външните работи (МВнР) не действа, въпреки че от април тя се води успешно завършена и че за създаването й са похарчени над 750 000 лв. За това алармира сдружението на българите на остров Крит.

Чрез платформата живеещите зад граница наши сънародници би трябвало да могат да поръчват лични карти, международни паспорти, шофьорски книжки и т.н., пише в. "Сега".

Македонците все по-малко търсят български паспорти

Търсенето на български паспорти сред македонските граждани постепенно намалява. Изданието се позовава на посредници, които твърдели, ч...

Българите от Крит са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов с копие до външния министър Даниел Митов и до парламентарната комисия за българите в чужбина. В него те изчисляват, че стартът на е-консулските услуги, съчетан с "изнесените" консулски дни, които МВнР трябва да провежда всяка година, ще спестят на живеещите на острова средно по около 500 евро за пътуване до Атина. Въвеждането на системата ще спести на българите в чужбина не само пари, но и "разходки" до местата, където има наше консулство. 

От Външно не отговориха на конкретния въпрос на вестника защо гражданите срещат проблем с използването на системата и какви мерки са взети. От пресцентъра обясниха, че "след въвеждането в експлоатация на модулите на МВнР и на МВР за издаване на лични документи бяха проведени тестове за съвместимост, вследствие на които бяха отстранени някои технологични несъответствия".

"Екипите на МВнР и МВР продължават съвместното наблюдение върху експлоатацията на системите и текущо отстраняват възникващи технически грешки", се казва в отговора. Зам.-министърът на външните работи Христо Ангеличин пък направо призна, че засега "системата работи в лабораторни условия и се изчистват малките бъгове". 

Изграждането на е-системата тръгна преди повече от 2 години с пари по оперативна програма "Административен капацитет". Бюджетът на проекта е 751 625 лв., от които 638 881 лв. идват от ЕС. От МВнР поясниха вчера, че досега по договора са усвоени 91% от парите. Системата функционирала от април, като за това време в нея е регистрирано едно искане за издаване на документи, подадено от българин на остров Крит, притежаващ квалифициран електронен подпис (КЕП). Заявката му обаче не била придвижена, тъй като по нея липсвало плащане.

МВнР: Обстановката в Република Турция остава силно нестабилна

Обстановката в Република Турция остава силно нестабилна. След обявяването на извънредно положение от 01.00 часа на 21 юли 2016 г. започ...

На 22 юни на заседание на парламентарната комисия за българите в чужбина шефът на дирекция "Консулски отношения" в МВнР Раковски Лашев каза, че от април до онзи момент само един българин в САЩ е пробвал да подаде заявка онлайн. Тя обаче била отхвърлена поради липса на КЕП. Лашов посочи липсата на КЕП като основен проблем пред сънародниците ни в чужбина за използване на онлайн платформата. Според българското законодателство КЕП-ът трябва задължително да бъде издаден от доставчик на удостоверителни услуги, регистриран в нашата Комисия за регулиране на съобщенията в съответствие с действащия Закон за електронния документ и електронния подпис. В същото време обаче според директива 910/2014 г. на ЕС от началото на юли България трябва да приема и КЕП, издаден в други държави от съюза. От МВнР коментираха, че са длъжни да се съобразяват с действащите закони. През юни Раковски Лашев коментира, че очаква системата за електронни услуги да заработи активно след 2018 г., когато България трябва да започне по-масово да издава лични документи с вградени чипове за електронна идентичност. 

Според българите в Крит обаче МВнР умишлено не рекламира електронната си система, защото не е сигурно във възможностите й. Петър Анастасов поясни, че на сайта на министерство дълго време не е имало линк, препращащ към платформата. Той се появил едва когато той заплашил, че ще направи официално оплакване. Преди това от "Консулски отношения" му изпратили адреса на системата със съобщение на личния мейл.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com