Слаб туристически сезон се очертава в Смолянско

9593
Слаб туристически сезон се очертава в Смолянско

Посещаемостта на хижите в Смолянска община в момента е много ниска, липсват и заявки за лятото и на този етап се очертава изключително слаб летен туристически сезон. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян секретарят на Туристическо дружество „Карлък” – Смолян Тодор Райчев.

Много малко заявки има за лятото. В предходни години най-предпочитана от туристите е била хижа „Смолянски езера”, но през месец май там е имало само три групи, а заявките за месеците юли и август са само три. Четири са хижите на територията на общината, които дружеството стопанисва. Това са „Смолянски езера”, „Момчил юнак”, „Преспа” и „Заставата”.

По-малко картофи са били засети тази година в смолянско

21 900 дка са засетите площи с картофи в област Смолян. Това сочи оперативната информация, подадена в края на миналата седмица от общин...

Ако няма обаче заявки от туристи, може да се стигне и до затварянето на някои от тях. От дружеството се надяват при горещи летни дни, хората да предпочетат прохладата и чистия въздух на планината и да дадат заявки за почивка в хижите, пред други средства за подслон в градовете.

Според информацията обаче, която имат, на този етап и къщите за гости в селата са празни. По думите на Райчев спадът в туризма се дължи и на пропадането на формата на екскурзионно летуване в Родопите, да се посещават различни хижи в планината. Много трудно в близките години може да стане възстановяването на тази форма на планински отдих. Такава форма още съществува в планините Рила и Пирин. Райчев каза още, че отварянето на граничните пунктове в региона с Гърция, също е оказало влияние за този спад. Родопчани предпочитат през почивните дни да отидат на плаж на Бяло море, вместо в планината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com