След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

14555
След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?
Снимка: Pixabay

Отговор на правосъдния министър сочи как можем да бъдем уведомени, ако крадат наш имот. Тази информация бе поискана от депутата Божидар Божанов (ПП-ДБ), заради нашумелия случай в пазарджишките села Априлци и Сбор, където хиляди декари имоти бяха прехвърлени на фирмата на Гинка Върбакова „Риал Стейт“ със свидетелски показания, без знанието на собствениците им. И върху които вече е построен соларен парк. Сега се водят многобройни дела по този казус.

Жертва на предполагаема кражба са стотици собственици. Част от тях са загубили 51 имота с обща площ близо 200 дка в един ден, при един нотариус. Едни и същи свидетели от фирмата на Върбакова са се подписвали пред нотариус, че от години тя ги стопанисва и по давностно владение са вписани на нея. 

Министърът на правосъдието Атанас Славов е отговорил, че през 2009 г. в Агенцията по вписванията е внедрена Интегрирана информационна система за кадастър и имотен регистър във всички 113 служби. Тя съдържа мигрирали данни от четири различни информационни системи, въведени след 1990 г. Още: Идея срещу имотните измами: Уведомяват ни при вписване, както МВР за глобите

Имотният регистър е публичен и вписването на актовете има оповестително действие (с изключение на ипотеки и възбрани). С вписването в имотния регистър всички лица се считат за уведомени за променените обстоятелства.

SMS известяване

Осигурена е възможност чрез услугата „SMS известяване“ собствениците на недвижими имоти да получават кратки текстови съобщения при вписвания. Физическо и юридическо лице може да получи SMS при отбелязвания и заличавания в книгите за вписване, откази и определения на окръжния съд, издаване на заверен препис, отказ за издаване на заверен препис и корекция на запис в информационната система. Услугата може да се използва от собствениците на недвижими имоти и от всяко друго лице. Още: Сделката за соларния парк на майката на Гинка Върбакова изглежда все по-съмнителна

Безплатно SMS-известяване могат да ползват само собственици на имоти в България. Услугата може да бъде заявена само на гише във всяка служба по вписванията. Подава се заявление по образец на хартия пред служител.

Платено SMS-известяване могат да ползват всички. Услугата може да бъде заявена по два начина: на гише във всяка служба по вписвания и по електронен път на адрес: https://sms-imot.registryagency.bg/.

На въпрос дали може чрез системата за сигурно електронно връчване да се изпращат уведомления до всички хора, по чиито имотни партиди има промени в собствеността, министърът е отговорил отрицателно. Уточнил е, че не може да се изпращат в момента уведомления по постоянен и настоящ адрес на собственици на имоти, когато има вписване на констативни нотариални актове по тях.

„Към настоящия момент действащата правна уредба не предвижда изпращане на уведомления чрез системата за сигурно електронно връчване на собственици на имоти, когато има вписване на констативни нотариални актове по отношение на тези имоти“, е подчертал той.

Славов уточнява, че тази система позволява изпращане, получаване и съхраняване на съобщения на публични органи, физически и юридически лица, които са регистрирани с профили в нея. Съобщенията могат да съдържат електронни документи. Този механизъм представлява услугата електронна препоръчана поща. Комуникацията чрез нея замества класическия метод за доставка на препоръчани писма. Още: Прикрива ли кметът на Пазарджик семейство Върбакови за дълг от 1 млн. евро?

Съобщенията през нея се смятат за официално връчени, без възможност да се оспорва изпращането, получаването и прочитането им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com