Следят речните нива, очакват се повишения

7069
Следят речните нива, очакват се повишения
Снимка: БГНЕС

Националният институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) не прогнозира опасни явления днес, свързани с вредното въздействие на водите. Днес след обяд на отделни места в Централна и Източна България ще има краткотрайни превалявания с количества 1 - 5 л/кв.м., в планинските райони - до 10 л/кв.м.

Във вторник и сряда вероятността за валежи е много малка. Водните количества на наблюдаваните реки в по–голямата част от страната са около и над праговете за средни води. Водните количества на някои от пунктовете за наблюдение в Дунавския басейн, реките по Северното Черноморие, и на някои пунктове за наблюдение в Източнобеломорски басейн са около прага за високи води. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В по-късните часове ще започне понижение на нивата на реките

Националният институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) отчита незначителни понижения в отделни измервателни пу...

Регистрираните нива в 8 часа на 21 юни на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва: Дунавски басейн: от -20 см до +3 см; Черноморски басейн: от -10 см до +3 см; Източнобеломорски басейн: от -53 см до +10 см; Западнобеломорски басейн: от -2 см до +8 см. Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, нивата на наблюдаваните реки на 22 юни в резултат на прогнозирани валежи се очакват краткотрайно да се повишат.

По-съществени повишения са възможни:

Дунавски басейн: Очакват се краткотрайни повишения на водните нива на повечето реки, по- големи са възможни в горното течение на река Вит, горното и средно течение на река Осъм, горното и средно течение на река Янтра и в горното течение на река Русенски Лом. Според моделираните водни количества на 22, 23 и 24 юни водните количества ще бъдат: За река Искър - над средната многогодишна стойност, под прага за внимание.

За река Янтра - над средно многогодишната стойност, възможни са повишения в горните части на водосбора, под прага за внимание. За река Русенски Лом - над средно многогодишната стойност. На 22 и 23 юни са възможни повишения на нивата през първия ден в горните части на водосбора, а през втория в долната част. Водните количества ще са под прага за внимание. Черноморски басейн – през следващите 1-2 дни са възможни краткотрайни повишения, като по-съществени се очакват по южно черноморските реки. Източнобеломорски басейн – през следващите 1-2 дни са възможни краткотрайни повишения на водните нива в резултат на паднали валежи:

МОСВ предупреждава за повишение на речните нива

Днес в резултат на прогнозираните валежи са възможни краткотрайни повишения на нивата на реки в по-голямата част от страната. Това съоб...

Река Тунджа – днес са възможни краткотрайни незначителни повишения на водните нива по цялото протежение на реката. Река Марица – днес са възможни краткотрайни повишения - главно в горното и средното течение на реката и притоците й. Река Арда – през следващите 1 – 2 денонощия са възможни краткотрайни повишения на речните нива в горното течение. Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира :водните нива в басейна на реките ще са под праговете за предупреждение. Западнобеломорски басейн: Днес се очаква нивата на реките във водосборите на реките Места и Струма краткотрайно да се повишат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com