Служебното правителство тихомълком е решило да приемаме бежанци от Турция

3427
Служебното правителство тихомълком е решило да приемаме бежанци от Турция
Снимка: Gettyimages.com

Започваме официален прием на бежанци от Турция. Това решение е взето по време на заседанието на Министерския съвет през тази седмица, макар че публична информация за мярката не е обявявана.

Служебните министри се позовават на подписаното през март миналата година споразумение между ЕС и южната ни съседка за презаселване на мигранти, което не се признава от Общия съд на ЕС и от отделни държави. В решението не се посочва броя на хората, които ще бъдат приети, но според източник на в. "Сега" става дума за около 50 души. Още толкова България има ангажимент да приеме по друго споразумение от Гърция или Италия до края на годината.

Броят на сирийските бежанци е надвишил 5 милиона

Броят на бежанците, които са избягали от конфликта в Сирия, е надвишил пет милиона, съобщиха в четвъртък от ООН, предава AFP. „Т...

През октомври бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова съобщи, че България е поела ангажимент, заедно с всички останали държави по механизма на релокацията да приеме 1300-1400 бежанци и 100 души по механизма за презаселване от Турция. По информация на Европейската комисия досега по споразумението за релокация на ЕС у нас са дошли 29 чужденци от Гърция. Сред тях беше сирийското семейство, изгонено от общинската власт в Белене. Направени са заявки за още 50 сирийци.

Всеки чужденец ще бъде избиран от български екипи, които ще бъдат командировани в Турция. В тях ще се включат експерти от агенцията за бежанците, ДАНС, МВР и преводачи. Документите на чужденците ще се подготвят от Върховния комисариат на ООН за бежанците. Българските екипи ще проверяват истинността на паспортите и ще снемат пръстови отпечатъци. Те ще оформят досиета на мигрантите, които предстои да бъдат приети по схемата за презаселване. Досиетата трябва да съдържат лични данни и друга информация, въз основа на която да бъде направена преценка за наличието на основания да се смята, че чужденецът би могъл да бъде заплаха за обществения ред или националната сигурност на България. На базата на изготвеното досие и предоставените от комисариата на ООН документи екипът ще изготвя писмен доклад с предложение относно приемането на хората в България по схемата за презаселване.

Парадоксалното е, че България тръгва да изпълнява договорката с Турция в момент на остра криза в отношенията между Ердоган и европейските правителства. Освен това в началото на месеца Европейският съд отхвърли като неофициална договорката между Евросъюза и Турция от миналия март за решаване на мигрантската криза. Според магистратите решение за сключване на споразумение с турското правителство не е вземано нито от Европейския съвет, нито от която и да било друга институция на ЕС.

В деня, в който българският кабинет взе решението за приемане на бежанци от Турция, лидерите на Чехия, Унгария, Словакия и Полша съобщиха, че няма да приемат плана за преразпределение на мигрантите, изготвен от Европейския съюз. "Този план е чисто изнудване и ние няма да го приемем", се казва в съобщение на страните от Вишеградската група. От Брюксел предупредиха, че държавите, които отказват да изпълнят плана за преразпределение на бежанци, може да бъдат изправени пред финансови санкции.

Унгария: Границата ни е запечатана за мигранти

Опитите за нелегално влизане на унгарска територия от страна на нелегалните мигранти рязко намаля след въвеждането на новите мерки за...

Броят на бежанците, които са избягали от конфликта в Сирия, е надвишил пет милиона, по данни на ООН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com