Служителите в МВнР прекратиха стачката си без да постигнат исканията си

1040
Служителите в МВнР прекратиха стачката си без да постигнат исканията си
Снимка: БГНЕС

Стачкуващите служители в системата на МВнР прекратиха едностранно стачката във ведомството, съобщиха от Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба.

Основна причина за едностранното прекратяване на започналата през октомври 2022 г. символична стачка, прераснала в ефективна стачка в началото на декември 2022 г., е невъзможността стачкуващите служители да убедят собственото си ръководство, че е необходимо да работи съвместно със своите служители за намиране на решения по проблемите в МВнР, трупани с десетилетия.

Вдигат заплатите във външно министерство с до 60%

В момента е постигнато увеличение на заплатите в Министерството на външните работи между 60 и 9 процента, в зависимост от заеманата длъ...

Министърът на външните работи не пожела да се ангажира конструктивно в преговорите за подписване на споразумение за прекратяване на стачката.

Допълнителен проблем по време на стачката бе липсата на съдействие от страна на ресорните звена в МВнР. Нещо повече, вместо съвместно търсене на решения и активно предлагане на адекватни мерки и стъпки за разрешаване на възникналия колективен трудов спор, отговорните за правните аспекти, човешките ресурси и финансите в МВнР, създадоха допълнителни разделения между служителите.

Постигнатият частичен успех на стачката с увеличение на заплатите в централно управление на МВнР между 9% и 60%, за изненада на служителите, бе постигнат в рамките на собствения бюджет на ведомството и не бе съгласуван по никакъв начин със стачкуващите служители. Това увеличение не засяга служителите на МВнР зад граница, с което се задълбочава разделението и неравното третиране. Увеличението не засяга и заплатите на постъпващите в системата млади дипломати – с изискване за минимум два чужди езика и магистър, МВнР продължава да предлага за постъпване на работа заплата от около 1000 лв. С това очакваме кадровата криза допълнително да се влоши.

Командировъчните средства не бяха актуализирани, не бяха изготвени и мотивирани предложения и разчети това да се случи в бъдеще. За наше най-голямо съжаление, проблемът с намаляването на основната работна заплата при заминаване на работа в задграничните представителства на Република България също бе допълнително задълбочен и се очаква при предстоящото заминаване на част от служителите през лятото на тази година заплатите им да бъдат намалени с около 40%. При тази ситуация, даденото към декември 2022 г. ще бъде отново отнето от служителите. Това е изцяло неприемлива практика, която има директно отражение върху осигурителния статут на служителите и върху техните пенсии, които са обидно ниски и недостойни за хора, работили за българския национален интерес.

Заради стачка на служителите от МВнР се отменя брифинга на зам.-министър Коджабашев

Поради започналите ефективни стачни действия на служители в Министерството на външните работи, редовният брифинг за медиите на заместни...

ОЩЕ: Служителите на МВнР излизат на протест на площад „Независимост“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com