Сметната палата не е установила вреда за държавния бюджет с одита на МВР, казва Цветанов

18926
Сметната палата не е установила вреда за държавния бюджет с одита на МВР, казва Цветанов
Снимка: БГНЕС

В одита на МВР от Сметната палата се установява, че няма злоупотреба с републиканския бюджет. Нарушенията по отношение на стопанисването на имоти на МВР и във връзка с обществените поръчки, ако бъдат доказани, не са се отразили на държавния бюджет. Това каза в Народното събрание бившият вицепремиер и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов, предаде Агенция "Фокус".

„За първи път има доста добри отчетени в одита показатели. Всяка година са правени одити на всички министерства, в това число и на МВР. Ако някой от вас се запознае в хронологията на всички тези доклади за последните 10 години, ще видите какъв е напредъкът за всяка следваща година от 2009 до 2013 година”, заяви Цветанов.

БСП поискаха оставката на Цветан Цветанов

Настояваме за оставката на Цветан Цветанов, който заяви, че ако има повдигнати обвинения срещу него, ще се оттегли от политиката, заяви...

„Нека да вмъкна изказването на председателя на Сметната палата, че за първи път има заверен одитен доклад, без възражения. Що се касае до доклада, извършен по искане на парламента, там има много добри неща, които са направени. Представете си какво би се случило, ако не бяхме защитили заедно с екипа ми интереса на България и на МВР. С договора със Siemens за издаването на нови лични документи, който незнайно защо не беше проверяван в този период, ние успяхме да намалим сумата със 17 млн. евро”, посочи той.

„Що се касае до това, което е за имотите. Това е един хроничен проблем, който е от 2002 до 2007 година. Знаете какви усилия положиха колегите, които работиха по това да си вземем една собственост, която беше апортирана в „Софийски имоти” през 1998 - 1999 година. Този имот беше тотално загубен както за МВР, така и за държавата. В рамките на 8-10 месеца юристите успяха този имот, след като си го върнахме, да го предадем на държавата”, каза Цветанов.

По повод изводите от одита, че има нарушения с обществените поръчки, Цветанов заяви: „Първостепенните и второстепенните разпоредители в МВР са над 100. С назначаването ми за министър на вътрешните работи, аз издадох заповеди за съответните пълномощни на заместник-министрите. През цялото време сме се старали да има публичност, да има прозрачност и да спазваме законите на Република България. Аз не знам колко са актовете, които в момента се издават. В момента се говори за около 60. Около 110 - 120 лица, които са отговорни в МВР като първостепенен и второстепенен разпоредител. Не искам да коментирам нещо, тъй като колегите, когато получат тези актове, ще обжалват, ще се произнася съответния съд и едва тогава ще коментираме дали има такива нарушения”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com