Сметната палата огласи доклади, държани на трупчета в прокуратурата

2830
Сметната палата огласи доклади, държани на трупчета в прокуратурата
Снимка: БГНЕС

Сметната палата огласи констатациите с нарушения в 13 одитни доклади, изпратени на прокуратурата преди години, която обаче е отказвала доскоро да съобщи какво е предприела по тях. Сега се установява, че прокуратурата не е образувала производства за преследване на престъпление. 

Повечето от одитите са правени в периода 2016-2017 г.

Според изнесените данни от 2015 г. насам в прокуратурата са "потънали" повече от 30 одита, без да е известно какво се случва с разследванията. Години наред прокуратурата не е уведомявала дори Сметната палата какви действия е предприела по подадените сигнали.

Припомняме, че бившият шеф на Сметната палата Цветан Цветков обяви през месец май, че е изпратил 34 доклада за престъпления в прокуратурата. Той подчерта, че прокуратурата е законово задължена текущо да уведомява какви са резултатите от проверките, но такава информация не е предоставяна. Още по темата с бившия председател четете тук: КС отмени отстраняването на бившия шеф на Сметната палата Цветан Цветков

Сегашното ръководство на Сметната палата посочва, че огласяването на констатации от одитни доклади, изпратени на прокуратурата, се прави за първи път от години. Решението за това е взето след получено уведомление от прокуратурата през март 2023 г., че конкретните производства са приключили. Те обаче са приключили, защото прокуратурата е отказала да образува производство или го е прекратила, ако е било открито. Т.е. прокуратурата не видяла данни за престъпление. 

Сред публикуваните извлечения от 11-те одитни доклади преобладават тези, свързани с финансовото състояние на общини и с разходването на средства за зимно поддържане и снегопочистване в периода 2013 и 2014 г. Има данни и за констатирани нарушения в одитите на Националната художествена академия, Софийския университет, болница "Пирогов", БНР, НКЖИ и др. Още: ПП-ДБ искат възстановеният шеф на Сметната палата да им каже защо се бавят важни одити (ВИДЕО)

Сметната палата ще прави периодичен преглед на всички одитни доклади, за които органите на прокуратурата са ни уведомили за предприети действия по изпратените материали и ще ги оповестява своевременно, ако има основания за това, посочват от палатата. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Отиде си именит пловдивски писател
Отиде си именит пловдивски писател

Големият пловдивски писател Здравко Попов ни напусна на 85 -годишна възраст. Тъжната новина за неговата кончина съобщи съпругата му - актрисата...