ПП-ДБ искат възстановеният шеф на Сметната палата да им каже защо се бавят важни одити (ВИДЕО)

1910
ПП-ДБ искат възстановеният шеф на Сметната палата да им каже защо се бавят важни одити (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" са удовлетворени от решението на Конституционния съд, с което провъзгласи за противоконституционно решението на Народното събрание от края на януари, с което беше освободен председателят на Сметната палата, стана ясно от брифинг в парламента. 

"Още тогава посочихме и заради това внесохме конституционната жалба, че този акт на Народното събрание нямаше никакъв досег с правото. Беше изцяло политически мотивирано", каза Никола Минчев. Той обърна внимание, че за временно изпълняващ функцията председате е била определена една от неговите заместнички, върпеки че и нейният мандат е изтекъл. 

Минчев счита, че казусът Nexo, поради което се е случило отстраняването на шефа на Сметната  палата, не е представлявал нищо повече от предизборна димка. ОЩЕ: "Сменил е Бога, на който се моли": Депутатите отстраниха и управителя на Сметната палата (ВИДЕО)

"Зад тази политическа саморазправа, която се случи с председателя на Сметната палата, беше санкционирана и то единодушно от страна на Конституционния съд. С оглед на това можем да се поздравим с това, че принципът на правовата държава и независимостта на Сметната палата, са защитени. След обнародването на решението в "държавен вестник" г-н Цветков ще продължи да изпълнява длъжността председател на Сметната палата", добави Минчев. 

Мартин Димитров отбеляза, че Сметната палата е един от важните контролни органи. "По време на г-н Цветан Цветков Сметната палата направи най-сериозните проверки. Напомням ви за магистралите, от там излязоха ин хаус поръчките, язовирите. След тези огромни проверки беше сменен председателят на Сметната палата", добави Димитров. Според това е ужасна практика. 

Той обърна внимание, че няма притеснение за регулаторите, които не работят. "Последните пет месеца има забавяне на одити. Има два одита, които чакаме с голям интерес. Днес на бюджетна комисия е приемане на процедурни правила за избор на нов председател на Сметната палата. За нас е важно г-н Цветков да бъде възстановен и да видим причините за забавянето на два важни одита. Единият е на "Български пощи", другият одит е на Фонда за гарантиране на влоговете", отбеляза депутатът от ПП-ДБ.

Стана ясно, че ПП-ДБ още не са обсъждали номинациите на органите, чиито процедурни правила са влезли в дневния ред на бюджетна комисия.

„Има много нерешени въпроси. Ние нямахме бюджет. Така че едно по едно. Това отнема време. Надявам се много бързо да се организират всички тези теми“, добави Мартин Димитров.
Той обаче е на мнение, че на държавата не й трябва КЗК, която да вдига ръце и да казва, че нищо не може да направи.  "Аз съм към това да пристъпим към смяна, когато имаме готовността да изберем хора, които ще работят", каза още Мартин Димитров. ОЩЕ: Борисов: ПП-ДБ за нищо не ни питат, след 8 месеца ще е обратното (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика