Сметната палата ще участва при спазването на прозрачността на механизма на НЗОК

1120
Сметната палата ще участва при спазването на прозрачността на механизма на НЗОК
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването няма да контролира механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на Здравната каса, чрез внезапни проверки от назначена от него комисия.

Това задължение се вменява на Сметната палата, но министърът ще може да отправя предложения до Надзорния съвет на НЗОК за изменение или допълнение на механизма и методиката на базата на одитния доклад.

Юридическите факултети започват да изучават безумията на ГЕРБ

Трябва да спрем законодателната вакханалия в здравеопазването. Юридическите факултети започват да изучават безумията, които са създаден...

Това прие парламентът окончателно при второ четене на промени в Закона за здравното осигуряване, предложени от председателя на здравната комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ).

Според тях при осъществяване на контрола на бюджета на НЗОК Сметната палата ще изразява становище и за начина на прилагане на механизмите, гарантиращи предвидимост и устойчивост на бюджета на касата и на методиките за прилагането им, предаде Инвестор.

Одитният орган ще изпраща за сведение доклада на министъра на здравеопазването. Въз основа на документа той може да предложи на надзорния съвет на НЗОК изменение и/или допълнение на механизмите, гарантиращи предвидимост и устойчивост на бюджета й и на методиките за прилагането им.

По изключение през 2021 г. , при обявено извънредно положение поради епидемично разпространение на заразни болести или при извънредна епидемична обстановка, механизмът, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на касата, не се прилага за лекарствените продукти, получени от човешка плазма или от човешка кръв-имуноглобулини, включени в Позитивния лекарствен списък, гласува парламентът. Това са медикаменти, заплащани напълно или частично за домашно лечение на територията на страната, както и в болничната медицинска помощ, извън стойността на оказваните медицински услуги.

Здравният министър с повече контрол над НЗОК след законова промяна, опозицията се възмущава

За пореден път ГЕРБ предизвика скандал в парламента със свои законодателни предложения в областта на здравеопазването. Става въпрос за ...

Разходите на НЗОК в тези случаи, когато са над определените целеви средства в бюджета ú за 2021 г. и при отчитане и на дела на резерва, по решение на Надзорния съвет не подлежат на възстановяване от притежателите на разрешения за употреба, за които механизмът се прилага. Тази разпоредба е в сила до отмяната на извънредното положение, съответно на извънредната епидемична обстановка.

Припомняме, че в първоначалния си вариант законопроектът предизвика спорове сред депутатите и заинтересованите институции. Приетите на първо четене предложения разширяваха правомощията на здравния министър да упражнява контрол върху прилагането на Механизма за предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК и чрез назначената от него комисия да налага внезапни проверки на Касата по изпълнението му.

Така от ГЕРБ се съгласиха да коригират предложението здравният министър да контролира и проверява как Здравната каса прилага Механизма си за предвидимост и устойчивост на бюджета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com