Сняг и дъжд ни чакат в последния почивен ден

15612
Сняг и дъжд ни чакат в последния почивен ден
Снимка: Getty Images / Guliver

През следващото денонощие времето ще е динамично. Облачността ще е по-често значителна. Вятърът през нощта временно ще отслабне, но още сутринта отново ще се усили. Той ще бъде умерен и силен от запад-северозапад и с него ще нахлува по-студен въздух.

На места от запад на изток ще превали дъжд, в планините и североизточните райони – сняг. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН), съобщава агенция "Фокус".

Облачно време, на места ще вали слаб сняг

През следващото денонощие над страната ще има значителна ниска облачност. В Източна България ще превали слаб дъжд, в Лудогорието - слаб...

Атмосферното налягане ще се понижава и вече ще бъде по-ниско от средното за януари. В ранните часове на места е възможно да се образуват поледици.

Минималните температури сутринта ще са от минус 4° до 1°. Максималните ще са от 1-2° в североизточните райони, до 8-10° в западната половина на Горнотракийската низина. В София минимална минус 4°, максимална около 4°.

Над Черноморието ще преобладава облачно време. На места ще превали слаб дъжд. Ще духа умерен и временно силен западен вятър. Максималните температури ще са от 4° по северното до 7° по южното крайбрежие. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. Температурата на морската вода е 4-5°.

Над планините облачността ще е значителна. Ще превалява слаб сняг, на височина под 1000-1200 метра ще преминава в дъжд. Ще духа силен северозападен вятър и с него температурите през деня ще се понижават. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 3°, на 2000 - около минус 3°.

Извънредни мерки в четири европейски държави заради лошото време

Тежка зима удари Централна и Югоизточна Европа, като в редица държави суровото време принуди властите да вземат извънредни мерки, пише ...

От КАТ София призоваваха хората, които ще се прибират след празниците в столицата, да тръгнат по-рано и да не чакат късните часове, припомня БГНЕС.

"Добре е на 3 и 4 януари хората да преценят личното си време и да тръгнат на път по-раничко, за да няма струпване на входните магистрали", каза началникът сектор в отдел "Пътна полиция" - СДВР Любомир Костадинов. Шефът на столичния КАТ Тенчо Тенев призова хората да не забравят, че е зима и времето много бързо се променя, а пътната обстановка в следпразничните дни се очаква да бъде изключително натоварена. "Просто хората да внимават и да следят прогнозите за времето, метеоролозите сега са изключително точни. Ако чуят информация, че има проблем с времето – че ще се развали или започне да вали сняг – нека да тръгнат малко по-рано, за да си оставят възможност за по-ниска скорост, съобразена със зимните условия, и да се приберат навреме живи и здрави", каза той. /

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com