Социалната комисия подкрепи промените в Кодекса за социално осигуряване

2787
Социалната комисия подкрепи промените в Кодекса за социално осигуряване
Снимка: БГНЕС

С 15 гласа за и 2-ма против социалната комисия в парламента прие промените в Кодекса за социално осигуряване. С тях ще се върне отменената в края на миналата година възможност миньорите да се пенсионират при навършени 45 г. и 4 месеца, 90 години сбор от осигурителен стаж и възраст, и минимум 10 години стаж в мините.

Вчера промените трябваше да бъдат обсъдени от Националния съвет за тристранно сътрудничество, но заради липса на представител, който да защити законопроекта, председателят Валери Симеонов отложи обсъждането.

Днес, заложените промени получиха подкрепа от почти всички присъстващи в социалната комисия на парламента.

На заседанието присъства омбудсманът Мая Манолова, която през януари тази година предложи да се върне отменената точка и месеци наред търсеше подкрепа от депутатите и едва миналият месец Светлана Ангелова от ГЕРБ го внесе в парламента.

„С промени в края на миналата година, които депутатите не са обсъждали се отне на миньорите да се пенсионират рано. Право, което имат заради тежкия и рисков за здравето на тях и семейството им труд, който те полагат в рамките между 10 и 30 г. След като направиха тази промяна миньорите от закрития през миналата година рудник „Бабино“ по Коледа излязоха на протест. Аз се отзовах на молбата им за помощ и тогава се постигна споразумение. Тогава предупредих, че миньорите от последния подземен въгледобивен рудник „Бобов дол“ ще имат този проблем с пенсионирането, така и стана.

Тези правила ще важат и за миньорите от „Оброчище“. Това се отнася за абсолютно всички миньори, които работят под земята“, уточни Манолова.

Тя добави, че това са последните 80 миньори от подземния въгледобив и остават около 2000 души да работят в останалите мини.

Вносителят на законопроекта, който беше подкрепен и от групата на БСП настоя промените в Кодекса за социалното осигуряване да минат двете четения още този петък.

„Доволна съм, че в последния момент КНСБ от страна на миньорите си промени становището и подкрепи промените. Удовлетворена съм, че всички подкрепиха промяната. Тази промяна в Кодекса за социално осигуряване касае само тези миньори, които са с прекратени трудови договори поради ликвидация на предприятието или закриване на щата. Не става въпрос за ранното пенсиониране на всички миньори. В случая през тази година става дума само за рудник „Бобов дол“, където по данни на НОИ и самото предприятие става дума само за 80 миньори. Ако ние приемем този текст те ще могат да подадат молба за ранно пенсиониране. Не е казано, че всички те ще искат да се пенсионират. Ако всички подадат става въпрос за 16000 лева на месец. През първите три месеца ще взимат минималната пенсия от 206 лв., след този период ще получават пълния размер, който е около 800 лв. Това по никакъв начин няма да натовари бюджета“, увери вносителят на промените в кодекса.

Това изказване провокира депутатът от БСП Георги Гьоков да обвини Светлана Ангелова в популизъм.

„За мен е необяснимо защо предизвикахме тази сага. Прекрасно се знаеше какво ще се случи когато се направи промяната. Вие също гласувахте този текст да отпадне. Сега ГЕРБ нямат право да говорят за инициативност и да демонстрират социална ангажираност. Заявявам твърдо, че подкрепям промяната, както и групата на БСП. Ние обещахме на миньорите това да се случи преди ваканцията на парламента“, заяви Гьоков.

Ангелова контрира думите му, казвайки, че те не са внасяли промени нито в Кодекса за социално осигуряване, нито в друг Закон касаещ проблема.

Срещу поправката се обяви Ася Гонева от КНСБ, която каза, че не подкрепя връщането на този текст, защото е престъпно на 45 г. да се пенсионират и би трябвало да продължат да работят, дори и не в мините. Тя заяви, че масово работодатели злоупотребяват с тази възможност дадена им от Кодекса за социално осигуряване.

На това миньорът Кирил Минев реагира остро като каза, че е огорчен от думите й и изрази възмущението си от факта, че синдикат си позволява да разделя и настройва хората от различни работни групи един срещу друг. Минев обясни, че работата под земята е тежка, защото работят във влажни условия, от които го боли кръста. Думите чу подействаха отрезвително на Гонева, която след това седна на масата да разговаря с тях и обясни, че не е била правилно разбрана в зала от тях.

Законопроектът е подкрепен и от МТСП, и КТ „Подкрепа”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com