Социалният министър от времето на Иван Костов каза къде е проблемът с пенсиите (ВИДЕО)

103214
Социалният министър от времето на Иван Костов каза къде е проблемът с пенсиите (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

Проблемът с пенсиите се корени в една грешка, или бих го нарекъл даже един капан, който беше заложен от предишните управляващи, когато се смесиха двете системи – системата за социално осигуряване, т.е. пенсиите и системата за социално подпомагане, т.е. добавките, които нарекохме ковид добавки. Това каза в Студио Actualno Иван Нейков, министър на труда и социалната политика в правителството на Иван Костов и председател на Балканския институт по труда и социалната политика.

Става дума за две съвършено различни неща и затова не е верен извода, че ще има пенсионери с по-ниски пенсии след 25 декември. Няма да има такъв пенсионер. В най-лошия случай той ще получава същата пенсия, както сега. Проблемът е в това, че хората не са длъжни да познават в детайли осигурителната система и системата за социално подпомагане и те получават пенсии, които идват от НОИ и за тях е все едно откъде идват тези пари. За тях те са пенсия. Всъщност не става дума за пенсия.

Това, което беше направено на 25 декември, а именно да бъдат преизчислени пенсиите чрез даване на нова допълнителна тежест на осигурителния стаж е правилна стъпка, добра стъпка. Не казвам, че е най-добрата, експертите предлагаха още по-правилен според мен вариант... Но това е най-доброто, което явно можеше да се случи.

Преизчисляването беше чакана дълги години стъпка и от тази гледна точка хората правилно настояваха за това преизчисляване. Проблемът дойде от това, че всъщност хората по едно и също време, някъде от средата на 2020 година започнаха да получават едни добавки, отначало по 50 лв., после по 120 лв. , които добавки нямат нищо общо с пенсията. Сега, когато има корекция на добавките и има и увеличение на пенсиите, хората твърдят, че пенсиите им са намалени, защото получават малко по-малка сума, отколкото са получавали по-рано. Няма грешка в изчислението на пенсиите. Проблемът идва от смесването на пенсия и социално подпомагане и когато има такава корекция от 120 на 60 лева, тогава дори и да е увеличена с 50 лева пенсията, общата сума, която ще получи човекът в края на месеца ще бъде по-малка от общата сума за декември.

Всички пенсии се увеличават. Добавката няма нищо общо с пенсията. Добавката е едно решение, което според много експерти е социално несправедливо, защото тази добавка беше давана по равно на всички – и на човека с 300 лв. пенсия, и на човека с 1400 лв. пенсия получаваха тези добавки и продължават да ги получават, без да има справедливост в подкрепата. Значи и на бедния, който едва свързва двата края, и на онзи, който си е надвил на масрафа, както се казва, по един и същи начин им помагаме. Това е социално несправедливо.

А допълнителния минус на тази политика се появи в това, което сега става. Хората казват „намалиха ни пенсиите“. Грешката, освен в смесването на двете системи, беше че новото управление не обясняваше на хората, и продължава да не обяснява това смесване, този проблем, който се появи, за да разберат хората, че те не са ощетени, че не им е намалена пенсията по никакъв начин. Обратно, при всички положения пенсията се увеличава. Различно, разбира се. Другата грешка беше, че обявиха "увеличава се с 12,5% средно пенсията", което е около 60 лева. И всеки човек пенсионер чака да види тези 60 лева при него. Всъщност увеличението може да бъде от 1 лев до 60 и повече лева. Когато говорим за среден размер на увеличението, трябва да е ясно, че човек очаква да го види при себе си средния размер, а това съвсем не е така.

Доколко правилно е решението на правителството за компенсации към по-ниските суми – във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com