Социолози откриха четворен фронт срещу Мира Радева

14757
Социолози откриха четворен фронт срещу Мира Радева

Агенциите "Галъп", "Алфа Рисърч", "Медиана" и "Скала" откриха четворен фронт срещу Мира Радева. Това се зарекоха на пресконференция социолозите Андрей Райчев, Кольо Колев и Цветозар Томов.

Припомняме, че това е поредният път, в който те се срещат с медиите след проучването на МБМД, което взриви социологическите среди, давайки огромна преднина с 14% на ГЕРБ пред БСП - 30,1:15,6. По-късно другите агенции публикуваха резултати при които разликата между ГЕРБ и БСП също нараства, но не с толкова, а около 4-7 на сто, предаде БЛИЦ.

Участниците в днешната пресконференция повториха, че по никакъв начин няма да участват в предавания в телевизионни студия с нея и няма да разговарят под каквато и да е форма с Радева.

Асоциацията на социолозите иска проверка на последните проучвания

Асоциацията на социолозите иска да бъде направена проверка на изследванията върху политическите нагласи, направени от социологическите ...

Според Андрей Райчев социологията се разболява от болест, като не става дума за манипулации, а „евтинджос". "Социологията се развива и майсторлъкът не е в това да набираш определени данни, а да умееш да ги тълкуваш", посочи той. "Логично - и евтинджосът, и използването на трици вместо брашно влияят на резултатите", продължи с красноречивия си коментар социологът, допълвайки: "Като гледам Радева, ме е страх да отида на лекар".

Цветозар Томов от "Скала" подчерта, че не всяко едно изследване е социологическо, а боравенето с данни не те прави социолог. Запитан дали визира конкретно Мира Радева, той отказа да бъде максимално директен, но отсече: "Не смятам, че имаме една и съща професия с нея."

Кольо Колев от „Медиана" изрази мнението, че все повече хора се отричат от политиката. Според него демократичният процес на избиране на народни представители чрез политическите партии се е профанизирал. "Хората не знаят какво да искат от политиците и за какво да ги съдят, а мотото "всички са маскари" е водещо", отбеляза той. "При изследването на Мира Радева може да става въпрос за натурална любов. Тя може да обича Цветан Цветаннов, може да обича ГЕРБ, може да обича магистралите", подхвърли с насмешка Колев. На въпрос, готов ли е да осъществи проверка на скандалното изследване на Мира Радева, Кольо Колев направи интересно сравнение, посочвайки, че ако видиш едно нещо в храст, а наблизо има изцапана кърпичка и мирише, надали е необходимо да провериш химическия му състав, за да се убедиш какво е всъщност това.

Андрей Райчев смекчи тона, посочвайки, че ако нещо прилича на котка, държи се като котка, то по всяка вероятност е котка. "Не допускам Радева да е взимала пари за това изследване, най-малкото това би било изключително неизгодно за ГЕРБ", подчерта той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com