Софиянци излизат на мащабен протест срещу кмета и местната власт

16770
Софиянци излизат на мащабен протест срещу кмета и местната власт

“#ДанчеСлез - Протест за цялостно творчество”. Така гражданската организация Спаси София кръсти готвения от нея протест на 26 ноември, неделя, от 13:00 ч. Поводът е системното несправяне на кмета Фандъкова и столичната администрация с важните за софиянци проблеми.

Планираното шествие ще тръгне от Министерски съвет, по бул. Дондуков, ул. Г. С. Раковски с крайна точка - сградата на Столичната община. Организаторите посочиха, че са фокусирали недоволството си върху 5 основни теми: некачествените ремонти, замърсяването на въздуха, провалите в областта на градския и велотранспорта, презастрояването и заличаването на архитектурното наследство.

“През последните години софиянци са свидетели на съществени провали в ключови сектори, влошаващи качеството на живот в града. Въпреки многократно потвърждавания от г-жа Фандъкова ангажимент за безкомпромисен контрол на качеството на ремонтите в София, много от тях бяха с изключително сериозни дефекти, видимо некачествено изпълнение и неустойчиви крайни резултати”, заяви Борис Бонев от Спаси София. Междувременно, според организаторите продължава и активната политика по съсипването на градския транспорт в София.

“Резултатите са налице: градският транспорт губи милиони пътници годишно, превозните средства стават все по-малко и все по-нередовни, а отсъствието на дори една конкретна мярка за подобряване на условията в градския транспорт са достатъчен повод да се изрази недоволство”, твърдят от организацията.

Според организаторите друго доказателство за провалът на кмета Фандъкова да управлява града са многократните протести на жителите на различни квартали заради безконтролното застрояване на всяко свободно зелено пространство и липсата на адекватна инфраструктура. “Не по-малък проблем е и влошаващото се замърсяване на въздуха, причинено от масовото отопление на твърдо гориво в гетата и “елитните” витошки квартали и лавинообразното увеличение на автомобилите по улиците”, информират от Спаси София и напомнят, че заедно с други неправителствени организации съдят Столичната община за бездействието ѝ през годините.

“Позата за “запазване на историческия дух на стара София”, с която г-жа Фандъкова обясни подмяната на обсъдения с обществеността проект за бул. Дондуков звучи цинично на фона на десетките сгради-паметници на културата, които бяха съборени, изгорени и плячкосани през годините”, са категорични от организацията, предаде БГНЕС.

От Спаси София призовават всички активни граждани да се присъединят към протеста в неделя и гласно да изразят недоволството си от начина на управлението на столицата, независимо от техните конкретни проблеми, приоритети, или квартала, в който живеят. “Проблемите на града ни нямат партиен цвят и засягат всички ни. Управниците на София трябва да се вслушат в проблемите ни и да защитават правото на софиянци да живеят в здравословен, удобен и приятен град” - завършват от организацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com