Софтуерът за преброяването няма две удостоверения

1495
Софтуерът за преброяването няма две удостоверения
Снимка: БГНЕС

Софтуерът за преброяването не е минавал през удостоверяване за мрежовата и информационна сигурност. Това заяви пред БНР Красимир Симонски от Държавната агенция „Електронно управление“. Като причина за затрудненията по електронното преброяване НСИ посочи хакерски атаки.  

Симонски поясни, че още при изграждането на системата НСИ са поискали становище дали трябва да бъде направен одит за мрежова сигурност.  Държавната агенция „Електронно управление“ обаче е обяснила, че това не е нужно, защото "когато системата е лицензна, не се проверява". Проверява се само, когато е собствена разработка.  

Преброителите започват обхода си от днес

Преброителите започват обхода в предварително определените участъци на 18 септември, и ще продължат до 3 октомври. Те ще минават между ...

Два и половина милиона лева без ДДС струва на държавата обществената поръчка за системата. Затова депутатите от парламентарната комисия по дигитализация бяха изумени от факта, че проверки не са правени. Доклад за хакерските атаки тепърва се изготвял. Но в отчета на НСИ се посочва, че при атаките са били уведомени МВР и ГДБОП. Твърди се, че преди пускането на системата тестове са показали, че за денонощие можело да бъдат преброени 883 хиляди души със забавяне на връзката от 1 до 10 секунди. Неуспешните заявки при теста са били под процент.  

Заради затруднения достъп вече има сигнали и при омбудсмана Диана Ковачева. Те са свързани с влизането в сайта, липсата на имейл, ограниченият от чужбина достъп до сайта, задължението да се подава „на хартия“ кодът след преброяването и разтегленото време, в което ще се чакат преброителите, които да получат кода.

Срокът за електронното преброяване беше удължен до края на септември. Цялостният процес на преброяване няма да бъде удължен. Крайният срок е трети октомври. Председателят на НСИ Сергей Цветарски твърди, че всички проблеми се решават от техните специалисти. Посочва, че глоби при електронното преброяване няма да има. Но санкцията от 160 лева остава, ако не го направим.

"Тези санкции не са, за да глобяваме 7 милиона човека. Те са когато има целенасочено злонамерено действие срещу преброяването. Не е целта да събираме пари", каза Сергей Цветарски.

НСИ открива помощен център за съдействие на граждани и преброители

Националният статистически институт открива помощен център за съдействие по въпроси на преброяването за граждани и преброители. На мяс...

Прочетете още по темата: Директорът на НСИ: При преброяването няма теч на данни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща
Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Велико Минков, който твърди, че е биологичен баща на бебето на арестуваната за убийството на мъжа си Габриела Славова, настоява да се извърши спешен...