Соня Момчилова: СЕМ е най-прозрачно работещият регулатор в цяла Европа

2952
Соня Момчилова: СЕМ е най-прозрачно работещият регулатор в цяла Европа
Снимка: Денят започва с Георги Любенов/Facebook

"Няма по-прозрачно и по-открито работещ регулатор в Европа от Съвета за електронни медии. Ние провеждаме заседанията си онлайн, нашите протоколи са достъпни, непрестанно излъчваме кръгли маси, обсъждания и дискусии. Много сериозни усилия положихме по отношение на медийната грамотност", това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ1 председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова.

"Чувам, че има предложение членовете на СЕМ от 5 да станат 7. Чувам за 9-месечни усилия да бъда сменена аз като председател на СЕМ. Привиквана съм в парламента безпрецедентно често. Отправят се критики към СЕМ от депутати, от бившия премиер Денков. От изслушването ми по отношението на отчета на Съвета за електронни медии в медиите излезе едно-единствено изречение и то беше 100-процентова дезинформация. Гласеше: "Председателят на СЕМ се обяви за премахването рекламата на хазарт от 17 до 18 часа", коментира тя.

Още: Шефката на СЕМ за неприетия отчет: Показателно, че си вършим работата

За рекламите на хазарт

Снимка: БГНЕС

На въпрос дали и рекламите на хазарт по медиите хранят партиите, Соня Момчилова отговори: "Аз мога единствено да предположа, предвид аргументите им, които изтъкнаха от трибуната на Народното събрание, предвид неприемането на проектозакона на ПП "Възраждане", на които трябва да признаем, че те бяха единствените, които се заинтересуваха от усилията на Съвета за електронни медии да направи достояние на обществото пораженията от рекламата на този вид зависимост."

Тя подчерта, че СЕМ не може да предотврати или въздейства на всичко, което зрителите и слушателите виждат по телевизията и чуват по радиото, защото работи по много стар закон, който се упражнява от Агенцията по приходите.

Още: Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

"Първата ми работа, когато станах председател на СЕМ, беше да подпишем меморандум с Националната агенция по приходите, за да можем по някакъв начин да активираме тази дейност. Поставихме на наднационално ниво въпроса за първи път на Балканите, защото това не е проблем, който е присъщ само на България. Оказа се, че и колегите от балканския регион имат същите проблеми. Запалени от нас, в Румъния вече са довели нещата почти до решаване на този казус. Юристът от италианския регулатор направи страхотна презентация на техния опит, която може да бъде видяна на сайта на СЕМ. Ходих, увещавах, молих различни представители от различни парламентарни групи. Много бях обнадеждена, когато от ДБ една млада депутатка обещаваше, че когато се озоват в парламента, това ще им е първата работа. След това тези хора мълчаха или ми подвикваха обидни неща, докато бях на трибуната. Или не ме чуваха. Хора, мислете, защото идват европейски избори и тези хора отново ще ви обещават", призова тя.

Нагласите на обществото

Снимка: СЕМ

Соня Момчилова посочи, че СЕМ е започнал процедура по провеждане на социологическо проучване за това какви са нагласите на обществото. Направени са много значими социални и социологически проучвания, които са знакови и ще бъдат много полезни за обществената мисия на телевизията. Те ще дадат нов поглед за това какво очакват зрителите.

Председателят на СЕМ подчерта, че е трудно да се устоява и да се спазва плурализмът, ако трябва да са доволни представителите на всички партии. Няма рецепта как да бъде постигана тази цел. Все по-трудно ще е да се прави телевизия, която да отговаря на изискванията. "Журналистът трябва да гарантира достоверността на фактите, зад които застава, казва Хемингуей. Симеон Радев пък беше казал, че журналистите са каторжниците на историята. В същото време чувам за чиста журналистика. Какво значи чиста журналистика?", отбеляза Момчилова.

Още: СЕМ нито прие, нито отхвърли отчета на Кошлуков за БНТ

Единственото, което може да се противопостави на изкуствения интелект, на неговата неуморност, на неговата неподвластност, може би, симпатии-антипатии, на финансови зависимости, е човешкост, емпатия, милост към зрителя, защото аз нарекох някои риалити формати интелектуален Холокост, за което ми беше поискана оставката и бях наречена антисемит, въпреки че цитирах Ноам Чомски, който е украински евреин и който беше употребил тази словоформа за образованието в Америка. Мисля, че по отношение на медиите се случва нещо подобно.", заяви още Момчилова в ефира на БНТ1.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com