Според адвокат Екимджиев изборът на Гешев за главен прокурор е предрешен

8642
Според адвокат Екимджиев изборът на Гешев за главен прокурор е предрешен
Снимка: БГНЕС

Страх за това, което се случва в България ни накара да изпратим позицията си против Иван Гешев като кандидат за главен прокурор. Това заяви в ефира на предаването "120 минути" по bTV адвокат Михаил Екимджиев по повод сезирането на Висшия съдебен съвет заради думите на Гешев пред БНТ за разделението на властите и че не бива да има ясни граници.

„Един човек не се свени да демонстрира диктаторски и популистки нагони по такъв арогантен и брутален начин, както беше неговия манифест, неговото интервю вече като на един избран кандидат за главен прокурор. Та този човек с тези нагони вече се вижда главен прокурор и той ще бъде, защото той вече е избран (…) Тези, които трябва, вече са го избрали. И това е - ние гледаме само един театър за наивници. Просто една процедура трябва да бъде извървяна формално, за да се радваме после 7 години на г-н Гешев”, коментира Екимджиев.

БХК с отворено писмо до президента относно номинацията на Иван Гешев

Българският хелзински комитет (БХК) изпрати отворено писмо до президента Румен Радев във връзка с номинирането на Иван Гешев за главен ...

Според него законите трябва да се спазват, но се решава от „тримата големи - г-н Борисов, г-н Цацаров и г-н Пеевски, всичко останало е имитация на една правова държава на парламентарен ред, на върховенство на правото”, смята още адвокатът.

„Разликата е, че г-н Цацаров държеше на някакво приличие, куртоазност в изказа, на една привидност, че правилата ще се спазват такива, каквито са написани. Г-н Гешев сам се определи като несистемен играч, което е заявка на намерението му, че няма да спазва правилата”, поясни още експертът.

Иван Гешев

Гешев за хакерската атака: Сигурен съм какво ще се окаже накрая

„Аз работя и нямам време да следя политически събития и не съм в час с политическия дневен ред". Така заместник-главният прокурор...

Според Екимджиев несъмнено е проблем, че кандидатът е един. По-рано през седмицата стана ясно, че правосъдният министър няма да издига втора номинация. Това показва задкулисните механизми, по които се управлява нашата държава, каза адвокатът.

„Политическата квота във ВСС има дълбок замисъл и той е да предпази съдебната система от капсулиране, да има „чист въздух”, „проветряване”, което една система, въпреки принципа на разделение на властите, ако прекомерно се капсулира, тя вече се откъсва от живота от приоритетите на хората от обществото, тя става система за себе си, а не за хората. Но вместо независими, почтени, високо ерудирани личности - там отиват партийни фигуранти, които просто въвеждат партийните директиви”, отбеляза още адвокат Екимджиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com