Срути се мост. Автомобил падна в река Струма

27328
Срути се мост. Автомобил падна в река Струма

Паднал е мостът на река Струма при село Рибник, между Петрич и Сандански.

В момента на срутването, по него са се движели няколко леки автомобила.

Една от колите е паднала, като за щастие няма пострадали, тъй като шофьорът е успял да излезе от автомобила, който е паднал в реката.

Шофьорите и пътниците  в останалите коли са успели да се покачат на покривите на машините.

Няма жертви или удавени хора.

Гражданска защита и кметът на Петрич огледаха мястото. Екипи проведоха спасителни действия. От 10.00 часа е затворен път - ІІІ - 108 Делчево - Петрич, поради инцидента. Обходният маршрут е през пътен възел Марино поле и Марикостиново.

Срутилият се мост на река Струма свързва пътен възел Е-79 със Сандански и Петрич. Инцидентът е станал около 9.30 часа. Мостът се намира на 1 километър преди село Рибник.

Първа хипотеза за инцидента:

Възможна причина за падането на моста над река Струма при петричкото село Рибник е добивът на баластра, каза пред Радио „Фокус”-Пирин кметът на Петрич Вельо Илиев.

Той допълни, че жителите на самото село коментират, че най-голямата причина за падането на моста е добивът на баластра, който започва от Гърция. Падналият мост над река Струма при петричкото село Рибник е строен 1954 г. По думите на Илиев, мостът е бил подсилван във времето.

След труса и буря

Пороен дъжд и силна буря бушуваха в следобедните часове в тъкмо поуспокоилата се от силното земетресения Софийска и Пернишка област. З...

"Категорична причина за падането му, все още не може да се даде, тъй като се изисква експертното мнение на комисия”, каза още Вельо Илиев.

Мостът е част от републиканската пътна мрежа. По думите на Илиев, Агенция „Пътища” трябва да изчисли финансовите средства, които ще бъдат необходими за реконструкция на моста.

Втората хипотеза:

Не прекомерен и незаконен добив на баластра, а неосигуряване на проводимостта на моста над река Струма край село Рибник е причина за срутването му, коментира директорът на Басейнова дирекция „Западнобеломорски регион” инж. Радослав Георгиев.

Проверките на дирекцията от 2009г. до настоящия момент не са установили нито един случай на незаконен добив на баластра или добив над установената годишна норма от 5000 кубика, като за последните 4 години са издадени само две разрешителни за добив в района. Георгиев увери, че Басейнова дирекция не е издала нито едно разрешително за добив на баластра бе знанието и разрешението на общинското ръководство в Петрич. 

73 000 потребители без ток след бурята

Всички аварийни екипи на ЧЕЗ работят усилено за възстановяване на захранването на засегнатите от силните бури райони, съобщиха от пресц...

Реакцията на властта:

Мостът на Струма при петричкото село Рибник тотално се разпадна, има една паднала кола. Жертви няма. Шофьорът е изваден. Той е невредим.

Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след инцидента.

"Изпратихме спешно екипи на Областно „Пътно управление” и на централно управление на Пътната агенция, които да направят заснемане на ситуацията и да се види, тъй като мостът е сериозно разцепен и очакваме да не бъде годен за изпълнение. Пътят ще бъде временно затворен и в момента се създава временна организация на движение. Има обходни маршрути за всичките населени места, но най-важното е, че няма жертви и целият участък е обезопасен и шофьорът е изваден невредим”, посочи още министърът.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com