Стара Загора отбелязва 144 г. от епичните боеве по време на Руско-турската война

2368
Стара Загора отбелязва 144 г. от епичните боеве по време на Руско-турската война
Снимка: Aктуално

Стара Загора чества 144 години от героичните боеве за града по време на Освободителната руско-турска война. Хиляди старозагорци ще се съберат отново утре, 31 юли, на мемориала „Бранителите на Стара Загора“, за да отдадат почит на знайните и незнайни войни, дали живота си в защита на града.

В знак на признателност в 10.00 часа едновременно ще бъдат поднесени венци и цветя на „Паметника на Трета опълченска дружина и подп. Калитин”, „Паметника на защитниците на Стара Загора 19 юли 1877г.“, „Паметника на загиналите във войните старозагорци“, Мавзолей-костница „19 юлий 1877“ и Паметника на загиналите българи и руси в Старозагорския и Джуранлийски бой – 19/31 юли 1877 г.“.

Кулминацията на честванията, посветени на тази паметна за Стара Загора дата, ще се състои на 31 юли от 20.30 ч. на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“. До 20.30 ч. ще бъдат излъчвани на видеостена архивни кадри от минали чествания, както и част от възпоменателната историческа реконструкция на боевете край Стара Загора и спасяването на Самарското знаме по време на Руско-турската война, осъществена от дружество „Традиция“ през 2017 г.

От 20.30 ч. Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада организират Тържествена вечерна проверка и поднасяне гирлянд на славата и венци в знак на признателност към всички свидни жертви, загинали в епичните боеве за защитата на града.

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отправи молитва за града и неговите жители и ще произнесе слово.

В концертната програма участват: Гайдарски състав „Големите гайди“, при Архиерейско наместничество град Асеновград с ръководител Стефан Янев, Певческа група „Надежда Хвойнева“, Асеновград с ръководител Стойчо Карънлъков и Любомир Петов-солист на БНР и Ансамбъл „Българе“, фолклорна формация „Родопска песен“, Асеновград с ръководител Делян Тодев, Златина Узунова-солист на Държавен фолклорен ансамбъл „Родопа Смолян“ и нейните ученици от „Орфееви звуци“, Смолян и златните старозагорски гласове, певиците от Детско-юношески народен хор „Жарава“ при Народно Читалище „Родина 1860“ Стара Загора с ръководител Даниела Дюлгерова.

Предвидена е и безплатна тематична обиколка на града под наслов "Памет за Освобождението".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com