Стотици нарушения в завод "Арсенал" са открити от 2020 година досега

2297
Стотици нарушения в завод "Арсенал" са открити от 2020 година досега
Снимка: Арсенал АД

След поредния инцидент в завод "Арсенал", при който загинаха трима души, от Инспекцията по труда съобщиха, че от 2020 година досега са засечени стотици нарушения. Според информацията обаче нарушенията са били отстранени и условията за труд са били подобрени.

Припомняме, че вече са намерени телата на две жени, които бяха в неизвестност в първите часове след инцидента, а вчера бе потвърдена смъртта на един мъж, а двете жени се издирваха. 

От Инспекцията по труда съобщиха, че пострадалите е трябвало да приключат работа, започната от предходния ден - да изработят звуково-светлинен състав за пиротехнически изделия.

От всички дейности, извършвани на територията на завода, това е една от най-безопасните.

И четиримата пострадали работници имат валидна правоспособност за работа с взривни вещества. Извършен им е и инструктаж за деня. Инспекцията по труда е изискала от работодателя всички необходими документи, свързани с технологичните изисквания и технологичната последователност на работния процес, както и изискванията за безопасност при работа и други документи, свързани с цялостната организация за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

Производствата на "Арсенал“ АД, които са с висок риск, са включени в списъка с обекти за периодичен контрол на рискови производства и дейности. Планирани проверки в тях се извършват на три месеца, уточниха от Инспекцията по труда.

От 2020 г. досега инспекторите по труда са извършили 95 планирани и последващи проверки в различните производства на дружеството. 

Най-вероятната причина за взрива в "Арсенал" е човешка грешка

Взрив във военния завод "Арсенал" уби един човек, а още две работнички са в неизвестност, но най-вероятно са загинали. Спасителната гру...

Установени са 337 нарушения, от които 329 бр. по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. На работодателя са дадени 320 задължителни за изпълнение предписания за отстраняване на нарушенията. Издадени са 11 акта за спиране на машини, работни места, обекти и др., пряко застрашаващи живота и здравето на хората.

В шест случая на работодателя е потърсена административнонаказателна отговорност за нарушения, свързани с безопасността на труда. 

За 2022 г. извършените проверки в "Арсенал“ АД са 20, при които са установени 95 нарушения, като всички касаят здравословните и безопасни условия на труд.

Конкретно в Завод 4 от 01.01.2022 г. до момента са извършени шест проверки, при които са констатирани 26 бр. нарушения, свързани с безопасността на труда. За отстраняването им са дадени задължителни за изпълнение предписания. 

Резултатите от контролната дейност в дружеството показват, че предписанията се изпълняват, което води до подобряване условията на труд, а в някои случаи и до предотвратяване на трудови инциденти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...