Страх от роми и бежанци пак спира проект за социални жилища

2073
Страх от роми и бежанци пак спира проект за социални жилища
Снимка: БГНЕС

Още един град се отказа от строителството на социални жилища по европейската програма "Региони в растеж". Това е Горна Оряховица.

Причината - недоволство на жители на квартал 89, където се планираше да бъдат изградени 30 апартамента на стойност малко над 2 млн. лв. Наредбата, която регламентира инициативата, трябваше да бъде окончателно одобрена от общинския съвет на заседание вчера, но бе предварително извадена от дневния ред. Председателят на местния парламент Даниел Костадинов съобщи, че проектът е спрян "за доста дълго време".

Строят 10 еднофамилни социални жилища в Ямболско

Десет еднофамилни социални жилища ще бъдат изградени в села от Ямболска област. Вече е открита процедурата по изграждането на жилищните...

По подобен начин преди 3-4 години бяха преустановени градежи във Варна, Русе, Бургас и на други места. В най-големия морски град проектът за "социален блок" куриозно бе местен из кварталите, за да се избегнат протести, но те все се появяваха, предава в."Сега".

Напрежението в Горна Оряховица избухна в началото на годината, когато общинската управа насрочи обществено обсъждане по темата. Хората от квартал 89 бяха подкрепени от много други жители, за кратко в протестната подписка се включиха около 3000 души. Мотивите им са същите като оповестяваните в другите градове - ще бъдат настанени роми, може би и бежанци, след което престъпността ще се увеличи. Ръководството на града няколко пъти опроверга страховете, заявявайки, че критерият е социален и ще се приютяват бедни семейства от рискови групи. Бе организирана и контраподписка в подкрепа на жилищата, за тях се застъпи организацията "Амалипе". Появата на ромското сдружение обаче захрани още повече недоволството. Градът се управлява от ГЕРБ, затова БСП не пропусна да налее масло в огъня и също се обяви против жилищата. В крайна сметка се взе решение за спиране на проекта. В квартал 89 живеят представители на българския и турския етнос, значителна част от тях не искат роми.

Въпреки че местната власт се отказа от проекта, вчера преди старта на сесията на общинския съвет се проведе протест на хората, които са срещу жилищата. На влизане няколко общинари безцеремонно ги подминаха, дори им отправиха иронични жестове. Това предизвика освирквания. По плакатите се четяха надписи срещу кмета Добромир Добрев, а и "Не искаме паразити". "Не протестираме срещу това, че ще има социално слаби хора, а срещу това, че ще са малцинствени и маргинални групи", заявиха представители на инициативния комитет. Според тях по-добре е да се изграждат жилища за стари хора или пък парите да се инвестират в подобряване на уличната инфраструктура. Недоволството срещу местната власт бе породено и от факта, че в разгара на скандала преди 5-6 дни кметът Добрев бе обвинил протестиращите, че разпространяват фалшиви новини. Любопитно е, че горнооряховският общински съвет е приел на първо четене социалната наредба на изнесено заседание в Правец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com