Студентите са прави да протестират както намерят за добре

26328
Студентите са прави да протестират както намерят за добре
Снимка: БГНЕС

Студентите са прави да протестират и то както намерят за добре. Ректорите на университети вече изказаха мнението си, че окупациите нарушавали реда и закона. И биха били прави, ако ставаше въпрос за правова държава. Това лято България престана да е такава. 

Това сподели пред bTV бившият конституционен съдия Георги Марков. Според него повратният момент, довел до погазване на Конституцията от парламент и висши магистрати е факта, че се „допусна едно лице да отиде при главния прокурор в двойно качество – депутат и силен шеф в изпълнителната власт”. 

BBC обяви специална награда на името на Георги Марков

Британската медия BBC почете паметта на българския писател и журналист Георги Марков по интересен начин. През тази година на името на М...

Визирайки спорното назначение на Делян Пеевски за ръководител на ДАНС, Марков констатира, че „тази двойственост наруши разделението на властите”. „КС трябваше да установи тази несъвместимост и да го отстрани. Но съдиите не предпочетоха да не спазят основния закон, поради което КС се самоуби и е изкаран за продан в интернет. Всичко вече е възможно в тази държава щом КС и НС погазват Конституцията. Сега вече трябва нов модел – пряк избор на конституционни съдии”, подчерта бившият магистрат.

Според него студентите са прави да искат незабавни избори, на които се очаква да има много по-голяма активност и именно тя да избегне същата картина на състава в парламента. 

"Не ранобудни, а късно събудили се" 

По-рано в ефира на „Тази събота” се чу и друга гледна точка, изразявана многократно през последните дни – че самата форма на протест, избрали студентите, не е правилна. Позицията изрази пред bTV проф. Драгомир Драганов, преподавател в СУ. 

22% от младите искат да напуснат България

Според данни от социологическо изследване за познанията на младите хора в България за диктатурата, разработено от център "Хана Аренд" и...

„Заставам на страната на закона. 15 учебни седмици има в годината – това е цяла технология, закъснявам с материала. Провалят се 4 конкурса на Факултетния съвет, единият е за мой асистент.

Може да се стигне до практически провалена учебна година”, опасява се преподавателят.

Той смени прозвището „ранобудните”, което студентите сами си дадоха, с друго – „късно събудили се”. Причината била, че докато в други страни младите хора подпалвали искрата на националните протести, у нас те следвали събитията – започнали акция чак след повече от 100 дни на улично недоволство. 

На този упрек студентите отговориха с уточнението, че и през четирите месеци на протести са били частници в тях. Но след като властта останала глуха, решили да преминат към по-крайните действия.

АФП: Делото за убийството на Георги Марков затворено, убиецът жив

Убийството на българския дисидент Георги Марков с отровен връх на чадър в Лондон през 1978 г. е като епизод от шпионски роман за Студен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com