Скандалът в Народния театър вече официално е в съда

6565
Скандалът в Народния театър вече официално е в съда
Снимка: Pixabay

Скандалът в Народен театър "Иван Вазов" официално се пренесе в съда. Месеци наред обществеността ставаше свидетел на задълбочаващия се конфликт между директора Васил Василев и режисьора Александър Морфов. Скандалите доведоха не просто до дисциплинарното уволнение на Морфов, но и до разделение на гилдията.

В Софийския районен съд са образувани две дела във връзка с напрежението между Морфов и Василев, научи сайтът за съдебни новини "Лекс".

Първото е по иск на актьора Валери Йорданов срещу директора Васил Василев. Йорданов твърди, че здравословното му състояние сериозно се е влошило, след като научил, че е започнала проверка срещу неговия "духовен баща" Александър Морфов. Заради това той е завел дело за претърпени неимуществени вреди и претендира обезщетение от 10 000 лв. Засега е предявил частичен иск за 1000 лв.

Второто дело е заведено от директора на театъра, който се почувствал обиден от изказване на актьора Камен Донев, който в интервю пред bTV нарича Василев "мижитурка", "човечец" и казва, че "не е читав човек". Директорът на Народния театър настоява Донев да бъде признат за виновен за обида и да му плати 2500 лв за причинени неимуществени вреди.

Министърът на културата: Не може политиката да се намесва в битовия скандал в Народния театър

Не бягам от проблемате в Народния театър. Не можем да спазваме законите, когато искаме, и да не ги спазваме, когато не ни харесват. Тов...

Припомняме, че в знак на протест срещу вече бившата пиарка на Народния театър Велислава Кръстева, която дълги години бе на същата позиция и в ДПС, главният режисьор Александър Морфов надраска вратата на кабинета ѝ с думите "ДПС" и "Изчезвай". След това изписа "Официален офис на ДПС" и на вратата на кабинета на директора Васил Василев.

След последвалите действия на директора, интервюта и различни реакции по темата, трупата на Народния театър се раздели. Едни подкрепиха с подписка директора Василев, а други му поискаха оставката.

Привидният финал на сагата дойде през февруари, когато Васил Василев промени Устройствения правилник на Народния театър и премахна длъжностите "завеждащ "Връзки с обществеността" и "главен режисьор". В резултат на това Велислава Кръстева напусна от 1 март, а Морфов беше дисциплинарно уволнен за нарушение на трудовата дисциплина, уронване на доброто име на Народния театър и нелоялност към работодателя.

Последваха протести на творци в подкрепа на Морфов, сред които Валери Йорданов, Камен Донев и Албена Колева. Те сформираха и "Движение за култура", което цели не само оставката на директора на Народния театър, но и промени в закона за сценичните изкуства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът "Анна - непоправимата" за Анна Политковская с нови две дати

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

Актьорът Любен Кънев с дебют на West End в Лондон

Над 30 артисти и експерти в изкуствата и екологията обменят опит по програма RE-IMAGINE Green Residency

Репетициите на "Бебе на борда" започнаха в Народния театър

"Фантомът на операта" пристигна с Боинг 747 в София (ВИДЕО)

Дълги аплодисменти за Емил Марков и Керана на премиерата на "Всяка първа сряда" (СНИМКИ)

Концерт на Васил Найденов открива Sofia Summer Fest 2024

"Монолози за вагината" получи две награди "Златен кукерикон" в Сатиричния театър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена