СУ засвети в синьо в подкрепа на децата-аутисти

21257

"България е малка, но изпълнена с много тъга и това не ми харесва. Единственият начин да живеем добре, е да надмогнем егоизма". С тези думи писателят Калин Терзийски се обърна към събралите се пред засветилата в синьо сграда на Софийски университет "Св. Климент Охридски", предаде БГНЕС.

Инициативата, "Light in the blue", в която "Алма матер" участва, е част от Световния ден за информираност за аутизма. Тя води началото си от САЩ, а целта е чрез синия цвят да бъде привлечено вниманието на обществото към проблема. На този ден освен СУ "Св. Климент Охридски", в синьо свети и хълмът "Царевец" в старопрестолния град Велико Търново.

Световният ден за информираност за аутизма бе подкрепен и от редица родни звезди, които изнесоха концерт пред главния вход на Ректората. Сред тях бяха Поли Генова, Дичо, Графа, Камен Воденичаров, Орлин, както децата от вокална група "Бон-Бон", които изпяха песента "Син е светът", превърнала се в химн на кампанията.

Благородната инициатива бе проведена от патронажа на еврокомисаря Кристалина Георгиева, а сред гостите на концерта бе и омбудсманът Константин Пенчев.

Аутизмът нарушава умението на човек да общува и да се разбира с другите. Това от своя страна води до затруднение на процесите на обучение и социализация. По данни на Световната здравна организация от проблема са засегнати близо 67 милиона души по света. Болестта е най-бързо нарастващото нарушение в развитието в световен мащаб, като през тази годна се очаква диагностицираните с аутизъм деца да бъдат повече, отколкото тези с диабет, рак и СПИН взети заедно.

Синя светлина за децата с аутизъм

Втори април е обявен за Световен ден за информираност за аутизма от ООН през 2008 година и България за пета поредна година ще го отбеле...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com