Свещеници влизат в COVID-отделения

1387
Свещеници влизат в COVID-отделения
Снимка: Getty Images/Guliver

В дните преди Коледните празници - от 20 до 26 декември, свещениците и духовниците, които са преболедували COVID-19, ще влязат в лечебните заведения при болните. Духовниците ще помажат тези, които имат желание, ще ги поръсят със светена вода и ще им вдъхнат кураж, предаде БГНЕС.

Това стана ясно по време на днешното правителствено заседание, в което участие взе Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Петър Велков: Всичко е против здравата логика да смекчаваме мерките

„Данните не показват, че можем да започнем смекчаване на мерките." Това каза пред БНР математикът Петър Велков, преподавател и ек...

Той съобщи, че тази благословия се планира и за Йордановден, който честваме в първите дни на новата година. Патриарх Неофит е дал благословията си по повод инициативата преди Рождество в лчебните заведения.

По време на днешното правителствено заседание, кабинетът отпусна 2,5 млн. лева за ремонти, реставрация и доизграждане на храмове в страната. Средствата са определени за реставрационни дейности в Бачковския и Троянския манастир, за ремонт на манастира „Св. Йоан Кръстител“ в с. Жабляно, общ. Земен, за храма „Св. Петка“ в Русе, за църквата „Свети Дух“ в с. Бенковски в общ. Кирково. Финансова помощ за ремонтни дейности се предоставя и за сградата на Софийската митрополия, за сградата на Старата митрополия в Ловеч, за укрепване на столичния храм „Св. Ап. Андрей Първозваний“ и за продължаване на строителството на църквите в София - „Св. Стефан“ в Южния парк и „Св. Благовещение“ в кв. „Дружба“ 2.

„Наближава много велик ден - Рождество Христово, а в тази пандемия, в тази финансово-икономическа криза, упованието на хора в Бога е изключително важно“, посочи министър-председателят Бойко Борисов. Той бе категоричен, че в своите действия правителството винаги се е водило да бъдат в името на Бога и на българските граждани.

„Ще направим така, че на Рождество Христово хората да са със семействата си, да могат да отидат на църква, да запалят свещ, да почетат този изключително светъл ден. Това ни е целта“, изтъкна премиерът.

Нов случай: Болен от COVID-19 починал в линейка пред болницата в Елхово

77-годишен мъж с COVID-19 е починал в очакване на медицинска помощ в линейка пред болницата в Елхово. Това стана ясно от разказа на син...

„На днешния ден, когато се почита Света Ана, закрилница на семейството и на младежите, поднасям специална благодарност от името на патриарх Неофит за Вашата грижа, помощ и подкрепа в църковното дело“, обърна се към министър-председателя викарият на патриарха епископ Поликарп. Той изрази благодарност към правителството и за това, че по време на пандемията от коронавируса, църквите не бяха затворени. „Хората наистина се укрепваха в своята надежда, влизайки в храма, общувайки с Бога, със свещенството и така по-лесно преодоляват тези сътресения – и физически, и духовни, и психически“, отбеляза дядо Поликарп.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com