Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Светият синод не се е занимавал с украинския въпрос

27 януари 2019, 20:30 часа • 4142 прочитания

Информацията, че Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ - БП) е подкрепила автокефалията на Православната църква на Украйна, разпространена от украински сайтове на 26 януари, не е достоверна. Това твърди един от представителите на Българската православна църка (БПЦ).

"...категорично заявяваме, че Св. Синод не се е занимавал с въпроса, свързан с Украйна, и няма никакво решение на върховния орган на БПЦ - БП за създадения канонически казус”, се казва в съобщение на Старозагорския митрополит Киприан. Той е председател на специално създадената при Св. Синод на БПЦ комисия по въпроса, свързан с църковния разкол на територията на Украйна, 

Комисията все още няма становище по създалия се канонически казус, защото проучва документите по създадената ситуация. Владиката призовава медиите и православните християни да се доверяват по този въпрос само на информация, която излиза единствено от Синода, за да се избегнат всякакви тълкувания за църковния проблем в Украйна.

Припомняме, че през октомври Вселенския патриарх Вартоломей I се съгласи да признае независимостта на украинската православна църква от Московската патриаршия, която определи това решение за катастрофално и реши да прекрати връзките си с Цариградската патриаршия.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес