X
 
 

Светият синод се разграничи от митрополит, подкрепящ Русия по темата с Украинската църква

1461 0
Светият синод се разграничи от митрополит, подкрепящ Русия по темата с Украинската църква
Снимка: БГНЕС
Светият Синод разпространи официално съобщение, в което архиереите категорично се разграничават от становището на Видинския митрополит Даниил за автокефалията на Украинската църква, което той изпрати като мнение на БПЦ до редица висши духовници от поместните православни църкви.

В текста, изпратен от Видинския митрополит, се застъпва тезата, че Вселенският патриарх Вартоломей, давайки автокефалия на Украинската църква, е "надвишил правомощията си, воден от властови амбиции". Писмото на митрополит Даниил, състоящо се от 23 страници, е написано на гръцки език и досега не е публикувано официално на български език.

Сръбската православна църква не признава новата украинска църква

Сръбската православна църква "няма да признае новата Украинска църква". Това каза сръбският патриарх Ириней пред телевизия Русия 1. "Т...

"Становището изразено от митрополит Даниил в негово писмо, разпратено до митрополитите от различни Поместни православни църкви е негово лично мнение, от което Св. Синод категорично се разграничава. По поставените от митрополит Даниил въпроси Св. Синод няма решение", се казва в официалната декларация на Св. Синод на БПЦ.

БГНЕС припомня, че в Синодната палата започнаха заседанията на епрахийските архиереи. Митрополитите се събират на планирана сесия за решаване на текущи църковни въпроси.

Междувременно патриарх Вароломей заклейми фактическия отказ на Московската патриаршия да отстъпи на Украинската църква да се разпорежда автокефално с духовните и физическите си активи.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  хора, в украина аз мисля, че много са луди и църквата също! имало голодомор в 33-34 год дрън- дрън! просто са правили опити да садят жито в декември!!! е нали се сещате какво ще излезе!!!
 • Русонефил 3.1 Русонефил преди 5 месеца Профил на трол?
  Изглежда познаваш добре Украйна. Явно си бил дълго там по времето когато избухна Чернобил. Сега са видни и последствията. Ти си прилер за вредата от радиацията. Или и нея са я садили през зимата?
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Българският враг Соломон : "Майната му на православието" !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Турският патриарх от гр. Константинопол разцепи православието ! Той е враг на БПЦ по отношение на Македонската църква, но въпреки това старците му се надупват !
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Какъв патриарх е тоя берберин?
  : 1 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Най-големите врагове на православието са руските и българските ченгета-владици. А за Македония спъва не цариградският патриарх а приятелят на Москва- сръбският патриарх
  : 0 !