Светият синод затваря устите на клеветниците в расо

11705
Светият синод затваря устите на клеветниците в расо
Снимка: БГНЕС

Светият синод огласи решение, с което затваря устите на клеветниците в расо. Старците забраняват на "архиереи и клирици на българската православна църква публично да обвиняват духовници и православни християни". Повод за дългоочакваното решение са зачестили медийни изяви на попове, с които духовниците уронват престижа на църквата. А всъщност са недоказани обвинения, основаващи се само на техни предположения и слухове, информира "Стандарт".

В публичното пространство има два такива случая. Викарият на Йоаникий Сливенски - епископ Игнатий, скандално тръбеше от тв ефира, че Патриарх Неофит е избран с пари, раздавани на митрополити от Николай Пловдивски. Въпреки нечуваните обвинения Йоаникий не успя да обуздае чедото си. Което накара мнозина да мислят, че той мълчаливо го подкрепя. Вторият случай е на отец Димитър Амбарев, който в поредица от интервюта правеше внушението, че зад смъртта на Кирил Варненски стои Николай Пловдивски.

Църквата започва наказателни дела срещу монаси от Бачковския и Троянския манастир

Църковно-наказателни дела срещу игумена на Бачковския манастир Агатоникийският епископ Борис и йеромонах Кирил от Троянсака света оби...

Решението на Синода е било взето на последното заседание на 20 февруари, но беше обявено преди началото на Великденския пост, който започва днес. Интересното е, че на последната сесия дядо Николай не присъства заради ангажименти в епархията си. Още не е ясно кой е инициирал приемането на това решение. Ако в бъдеще духовниците не го спазват, срещу тях може да започне църковен съд. Най после ще се сложи край на клеветите в църквата, надяват се в църковните среди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com