X
 
 

Свиневъди алармират за случаи на безразборно изхвърлени останки от убити прасета

2013 0
Свиневъди алармират за случаи на безразборно изхвърлени останки от убити прасета
Снимка: БГНЕС
Протестиращите от сливенското село Крушаре срещу избиването на прасетата от т. нар. заден двор изпратиха второ отворено писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на земеделието Десислава Танева, министъра на околната среда Нено Димов, шефа на Агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев и медиите.

В изложението си те изразяват безпокойство от това, че се разкрива вече пета екологична бомба, в резултат на свободно разхвърлени отпадъци от т.нар. „превантивно“ клане на прасета.

Свиневъди протестираха и през нощта, не искат да убиват прасетата си

В сливенското село Крушаре стопани на домашни прасета излязоха на среднощен протест заради превантивното умъртвяване на животни заради ...

"Настояваме да обърнете внимание, че вече откриваме пети случай на изхвърлени отпадъци от клане на прасета в рамките на три дни. Новият случай е в един от каналите на язовир Жребчево директно изхвърлени във водата и около водата.

Тук не говорим за случайни инциденти, а системна грешка в политиката по превенция на АЧС и няма смисъл да се тиражира в общественото пространство, че за това са виновни стопаните и местната власт, при положение, че не е предвидено решение и не е популяризиран протокол за действие при превантивното колене на животни.

Реакция от страна на БАБХ и МЗ по тези случаи няма, а с проблемът са оставени да се оправят местните структури на полиция и пожарна.

В условията на епидемия, е редно да се поеме отговорност на най- високо ниво за некачествените мерки за превенция, които както изглежда водят до екологична катастрофа. Блокадата остава!", пише още в писмото на свиневъдите.

Сигнал: БАБХ харчи десетки милиони в нарушение на закон, без да ограничи африканската чума

Близо 30 милиона лева са изхарчени от държавата през Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за обезвреждане на животински...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално