Съд спря поставянето на "легнали полицаи" по пътищата

11372
Съд спря поставянето на "легнали полицаи" по пътищата
Снимка: БГНЕС

Върховен административен съд отмени разпоредби наредба, издадена през 2012 година, касаеща условията за изграждане или монтиране върху платното за движение на изкуствени неравности и на други средства за ограничаване на скоростта или т.нар. "легнали полицаи".

Делото е образувано по жалба на физическо лице.

Съдът приема, че в приетата наредба липсва обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност. "За да бъде изпълнено това изискване е необходимо преди внасянето на проект на нормативен акт за издаване или приемане от компетентния орган, съставителят на проекта да го публикува на интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите, съответно доклада, като на заинтересованите лица се предоставя най-малко 14-дневен срок за предложения и становища по проекта", се казва в мотивите на ВАС. Още: Ситуацията е притеснителна: Некачествена нова маркировка на Северната скоростна тангента (СНИМКИ)

Още от мотивите

Върховните съдии приемат, че не е достатъчно доказателството, установяващо изпълнението на императивното правило от Добромир Симидчиев – зам. министър на регионалното развитие и благоустройството, с което той е уведомил министъра на транспорта, изпълнителния директор на националното сдружение на общините в България и областните управители в страната, че на електронната страница на МРРБ е публикуван проектът на Наредбата.

Според върховните магистрати от това изявление не може да се установи от коя до коя дата е бил публикуван проектът на наредбата и дали действително с този проект са публикувани докладът и мотивите, както е изискването на закона.

Върховните съдии не приемат становищата на ответниците, че поради техническа невъзможност, свързана с архивирането на данните от сървърите, поддържали сайтовете на министерствата през 2012 г., не могат да представят доказателства за публикуване на проекта на наредбата на интернет страницата на министерствата, не освобождава страните от задължението. Още: Масово "легналите полицаи" по улиците са незаконни

Петчленният състав на ВАС е приел наредбата е издадена без обсъждане на проекта заедно с представените становища, предложения и възражения от заинтересовани лица, на които не е дадена възможност да се запознаят с проекта, мотивите и доклада към него, и да упражнят правото си на предложения и становища по проекта.

Решението на ВАС е окончателно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com